CNSAS: Viorel Cataramă, informator al Securității; el nu a avut calitatea de colaborator

CNSAS: Viorel Cataramă, informator al Securității; el nu a avut calitatea de colaborator
scris 7 nov 2019

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat că a finalizat verificarea candidaților la alegerile prezidențiale, fiind emise adeverințe pentru toți cei care au fost cercetați, În ceea ce-l privește pe Viorel Cataramă, CNSAS reține că apare în documente ca informator al Securității, dar nu avut calitatea de colaborator.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

”Colegiul CNSAS anunță finalizarea verificărilor privind candidații la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, realizate conform prevederilor legale în vigoare, pe baza datelor comunicate de Biroul Electoral Central”, a anunțat CNSAS, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit instituției, au fost emise adeverințe pentru majoritatea candidaților, mai puțin pentru Dan Barna, Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan și Popescu Sebastian Constantin, care nu împliniseră vârsta de 16 ani la data de 22 decembrie 1989.

FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. \ CITEȘTE ȘI FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. "Un demnitar al statului este egal cu bolid de lux..."

În adeverința emisă pentru Viorel Cataramă, CNSAS notează: ”Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior. În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ «Viorel», cât și documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative «W» și «Voicu»”.

CNSAS face referire la mai multe note transmise de Cataramă către Securitate.

”Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco – Belgia, vă aduc la cunoștință următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deține – privitor la mobila executată și livrată de CPL Oradea – informații pe care Tehnoforest nu le deține. Întrucât firma folosește aceste informații fără știrea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoștința firmei Belco în RSR, domnul ȘL, și implicit la conducerea firmei străine”, se mai arată în documentul publicat de CNSAS.

Consiliul precizează, în același document care are 18 pagini, că Viorel Cataramă nu a avut calitatea de colaborator sau agent al Securității, în sensul legii.

Viorel Cataramă candidează la alegerile de duminică, fiind susținut de Dreapta Liberală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
catarama
securitate