Sfânta proprietate privată este un moft nu numai pentru fostul președinte Ion Iliescu, ci și pentru actualii aleși locali. Profitând de desele modificări ale legilor care reglementează exproprierea și de noua modă a creării spațiilor verzi și “regenerării urbane”, primarii și consiliile locale au declanșat o veritabilă cruciadă împotriva proprietății private, cu scopul, mai nou și declarat, de a “accesa fonduri europene”. Un deputat USR, Silviu Dehelean, a reacționat și a anunțat că va depune în această sesiune parlamentară un proiect de lege care să restabilească statutul excepțional al exproprierilor, care să nu mai fi efectuate după bunul plac.
Demersul deputatului a apărut ca urmare a deciziei Consiliul Municipal Oradea de a expropria 19 imobile printr-o hotărâre prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru "Coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local, Regenerare urbană, spații verzi, accese rutiere și spații de parcare”.
“Este vorba despre un proiect prin care toate locurile de parcare poziționate în acest moment în fața blocurilor pe sensul de mers dinspre Nufărul înspre zona centrală vor fi desființate și transformate în zone verzi și în zone pietonale. Pentru a asigura locuri de parcare pentru mașinile din zonă, am hotărât să implementam acest proiect în patru zone. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 15 milioane lei, din care 3.800.000 lei reprezintă lucrările propriu-zise de amenajare a locurilor de parcare și a spațiilor verzi, iar diferența o reprezintă valoarea exproprierilor pentru cele 19 case din zona respectivă", a anunțat săptămâna trecută viceprimarul liberal al municipiului Oradea Florin Birta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În opinia deputatului USR Silviu Dehelean, cazul de la Oradea nu este singular din moment ce legile au fost modificate în ultimii ani, în așa fel încât exproprierea să se poată face practic pentru orice dorește o administrație locală.
“Legislația privind exproprierea a fost modificată de patru ori într-un singur an. Dintr-o excepție strictă, care avea în vedere interese largi ale societății și utilitatea publică (în același sens larg), exproprierea a ajuns un instrument pentru regenerare urbană, un termen foarte larg, care poate îngloba aproape orice: spații verzi, parcări și parteneriate public-private”, susține deputatul USR.
Machetă a proiectului de regenerare urbană din Oradea (Sursa: pagina de Facebook a viceprimarului Florin Birta)
Silviu Dehelean consideră că legislația privind exproprierea trebuie sa fie cât mai strictă și explicită, pentru a nu lăsa nicio formă de influență personală a decidenților să intre peste dreptul de proprietate al fiecărui cetățean.
“Practic, dreptul de proprietate este golit de componenta garanției constituționale și este abandonat la bunul plac al șefilor locali. Consiliul Local poate decide să exproprieze terenuri întregi, să demoleze zeci de case, așa cum se întâmplă astăzi în Oradea, dacă s-a stabilit că proiectul este parte din strategia de «regenerare urbană», dacă viziunea edilului cere un parc în acel loc, ba mai mult, chiar și atunci când un partener de casă al politicienilor locali îi convinge să demareze un parteneriat public-privat pe acea proprietate. Astfel, de unde nu se puteau face deloc exproprieri pentru proiecte majore, parlamentarii au trecut procedura în extrema cealaltă. Acum exproprierile se pot face pentru orice proiect pe care primarul sau șeful de județ le consideră importante, chiar dacă nu sunt”, afirmă Dehelean, membru al Comisiei Juridice și unul dintre contestatarii la CCR ai modificărilor aduse legilor exproprierii.
Machetă a proiectului de regenerare urbană din Oradea (Sursa: pagina de Facebook a viceprimarului Florin Birta)
În urma reacțiilor apărute la nivel local, viceprimarul Florin Birta, care este și președintele filialei Oradea a PNL, a decis să posteze un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care încearcă să demonteze acuzațiile care i s-au adus.
“În ultimele zile în spațiul public se vehiculează ideea că se vor expropria 20 de case din zona Nufărul - Cantemir, pentru 310 locuri de parcare. Fals. Dragi orădeni, se vor expropria 19 case, pentru a se accesa 8 milioane de euro fonduri europene, pentru a se crea un culoar de mobilitate urbană, din Nufarul până în Centrul Civic, cu 7.307 mp piste de biciclete, cu 25.210 mp alei pietonale, cu 48.521 mp spatii verzi și cu 2,64 km cale de rulare pentru tramvai care va avea prioritate în toate intersecțiile. Cu siguranță sentimentele celor afectați nu pot fi despăgubite, dar vă asigur că evaluarea imobilelor va fi una corectă”, precizează Birta în postarea sa.
Interesant este că, inițial, vicepremiarul orădean anunța că valoarea totală a proiectului era una de doar 15 milioane de lei, în timp ce în intervenția sa de pe Facebook vorbește de accesarea de fonduri europene în valoare de 8 milioane de euro (38 milioane de lei).