PANAMA PAPERS RISE Project dezvăluie primele nume cu implicații în România: Benjamin Steinmetz, Frank Timiș, Corneliu Iacobov

PANAMA PAPERS RISE Project dezvăluie primele nume cu implicații în România: Benjamin Steinmetz, Frank Timiș, Corneliu Iacobov
scris 4 apr 2016

Miliardarul Benjamin Steinmetz, cel mai mare acționar, prin firma BSG Resources, în proiectul aurifer de la Roșia Montană, a fost implicat, prin aceeași companie, și în scandalurile legate de rafinăriile RAFO Onești și Dărmănești, arată jurnaliștii de la RISE Project, într-un prim episod al dezvăluirilor bazate pe informațiile privind “fabrica de firme din Panama”.

Pe numele lui Benjamin Steinmetz, care are o avere de peste 2 miliarde de dolari, procurorii români au avut emis, de altfel, un mandat de arestare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care este cercetat și prințul Paul de România.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe baza informațiilor scurse din Panama, RISE Project a descoperit documente care arată că aceeași firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roșia Montană, BSGR, a jucat un rol important și colapsul rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești.

Din anii anii 2000, când a început privatizarea celor două complexe petrochimice, “un șir lung de proprietari s-a perindat pe la cele două rafinării, întotdeauna ascunși în spatele unor firme de tip offshore din Marea Britanie, Portugalia, Insulele Virgine Britanice, Delaware sau Cipru”, scrie RISE Project. Primul stăpân la RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD, acum închis pentru afacerile desfășurate cu rafinăria din Onești. Și numele său apare în arhivele din Panama. Iacobov a cumpărat tot de la firma de avocatură Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, care fusese înființată de avocații din Panama City cu aproape un an înainte.

Firma, deținută de Iacobov împreună cu sora sa, Gabriela Cora Nistor, și achiziționată chiar în perioada în care se judeca procesul RAFO, are ca obiect de activitate deschiderea de conturi bancare și desfășurarea de afaceri inclusiv cu terenuri și proprietăți imobiliare în Emiratele Arabe Unite. “Procurorii români nu au dat însă de urma acestei firme care ar putea deține o parte din averea secretă a lui Iacobov. Băcăuanul a fost condamnat să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu este clar dacă rafinăria a recuperat această sumă de la fostul politician”, scrie RISE Project.

Patroni la RAFO și Dărmănești au mai fost Marian Iancu, Ovidiu Tender, controversat om de afaceri, legat și el de afacerea Roșia Montană, la fel ca Benjamin Steinmetz. Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înființată de Vasile Frank Timiș, inițiatorul proiectului Roșia Montană. Timiș a fost și el client fidel al Mossack Fonseca.

Marian Iancu a vândut, la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliției Capitalei, majoritatea acțiunilor RAFO către un consorțiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era fața unui grup de firme cu acționari ascunși care a condus RAFO în următorii ani.

VIDEO Premierul Islandei pleacă nervos din mijlocul unui interviu, întrebat despre firme offshore CITEȘTE ȘI VIDEO Premierul Islandei pleacă nervos din mijlocul unui interviu, întrebat despre firme offshore

Uri Bider apare și el în documentele din Panama. În noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat compania Raglam Overseas Ltd și l-a împuternicit pe Uri Bider să încheie o afacere în Ucraina. “Era vorba despre accesul la un terminal petrolier maritim de la Kherson. Terminalul era controlat de familia lui Mykola Zlochevsky fost ministru al mediului pe vremea președintelui Yanukovich care a fost nevoit să fugă din Ucraina imediat după Maidan“, scrie RISE Project.

Uri Bider și Raglam au fost iimplicați și în scandalul legat de rafinăria Dărmănești, preluată de Raglam prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care deținea tot capitalul social. Bider și-a stabilit sediul în București pe strada Mircea Eliade la numărul 3, într-un imobil care făcuse parte din imperiul imobiliar al lui Puiu Popoviciu, arată RISE Project.

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați ale căror activități au ruinat viața a sute de milioane de oameni, spun jurnaliștii RISE Project, partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.

Potrivit acestora, “baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale.”

International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informațiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizații media din întreaga lume.

Documentele care fac obiectul acestor dezvăluiri – și care au fost analizate de peste 370 de jurnaliști din 78 de țări – aparțin Mossack Fonseca, o  firmă de avocatură și de servicii juridice, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Baza de date #PanamaPapers conține informații despre mai mult de 200 de mii de entității offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informațiile sunt un amalgam de emailuri, copii după pașapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilități, formulare bancare și mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piața internațională de artă cât și în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului și Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

RISE Project va continua, zilele următoare, seria dezvăluirilor despre oameni de afaceri și politicieni români care apar în documentele #PanamaPapers.

Mai multe detalii dspre anchetă pe siteul www.riseproject.ro

 
viewscnt
Afla mai multe despre
panama papers
benjamin steinmetz
corneliu iacobov
rafo
frank tinis
rise project