Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru vineri decizia privind contestațiile depuse la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de doi competitori electorali, Cristian Terheș și Sebastian Popescu, clasați pe pozițiile 9 și 12 în urma alegerilor de duminică, cu 1,04% din voturi, respectiv 0,16%.din voturi.
CARE SUNT ARGUMENTELE CONTESTATARILOR
Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanțare ilegală a întregii campanii electorale, având susținere din afara granițelor țării, din partea unor entități statale cu scopul de a destabiliza România.”, scrie News.ro
Sebastian Popescu mai precizează în sesizarea prezentată de Digi 24 că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deși a desfășurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reușind să obțină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice și financiare considerabile”.
Cristian Terheș a acuzat într-o conferință de presă fraudarea alegerilor și intervenții care au afectat clasamentul în ceea ce îi privește pe primii doi candidați, afirmând explicit că prin această acțiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasați în turul ll.
El a invocat ieșirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanți de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu și a spus că postările acestora au avut mii de like-uri și de distribuiri.
Terheș a remarcat că diferența dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, și cel clasat pe locul 3 este foarte mică.
În cazul lui Călin Georgescu, Terheș a susținut că au existat „o serie de boți care continuu chemau oamenii să iasă la vot și să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât și în ziua votului”.
CE PREVEDE LEGEA
Potrivit art. 52, alin. 1 din Legea 370 pentru alegerea Președintelui României, Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Alineatul 2 al aceluiași articol 52 prevede că cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de către candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
CCR trebuie să soluționeze cererea până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor.
Curtea Constituțională trebuia să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestații, rezultatul primului tur al alegerilor pentru președintele României, să anunțe numele primilor doi candidați clasați care se vor confrunta în turul al doilea și care, conform rezultatelor anunțate de Biroul Electoral Central, sunt Călin Georgescu (independdent) și Elena Lasconi (USR), și să asigure publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial.
Cel de-al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc în 8 decembrie în țară și între 6-8 decembrie în străinătate. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur începe în ziua în care s-a adus la cunoștința publică ziua votării și se încheie în preziua votării.
CE SPUN POLITICIENII
- Călin Georgescu, candidatul plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, a declarat că ”este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.
”Asta ar însemna că indiferent ce președinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a adăugat el.
- Candidatul USR la Președinție Elena Lasconi a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidențiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democrației, apreciind că deja a fost încălcată democrația atunci când un candidat - Diana Șoșoacă - a fost scoasă din cursă prin decizia Curții Constituționale.
Cred că dacă s-ar întâmpla (n.r. - anularea primului tur al alegerilor prezidențiale) asta ar fi o încălcare gravă a democrației, deja au încălcat democrația, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, și mă refer aici la Curtea Constituțională, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.
- Fostul președinte al USR Cătălin Drulă afirmă, miercuri, întrebat despre cererile de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, că ”orice decizie de a rezolva alegerile la masa verde e extrem de periculoasă pentru democrație”. Candidații, crede Dulă, trebuie învinși la vot, mai ales că USTR nu are informații că rezultatul ar fi fost fraudat. În contextul politic actual, Drulă consideră că următoarele două rânduri de alegeri sunt ”un referendum pentru rămânerea în UE”.
”Nu este momentul ca să ne jucăm în continuare cu decizii la masa verde, ci să ne mobilizăm în sprijinul democrației”, a mai afirmat Cătălin Drulă.
Potrivit acestuia, alegerile din 1 și 8 decembrie sunt ”un referendum pentru rămânerea în UE”.
- Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale este ”o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.
- ”Cred că în momente foarte sensibile, cum sunt cele electorale, în care tensiunile sunt destul de mari, astfel de decizii trebuie analizate cât se poate de responsabil, cât se poate de clar și, dacă într-adevăr sunt dovezi fără echivoc că unii dintre candidați au încălcat legea, că s-a intervenit în susținerea unora sau altora în forme care periclitează funcționarea normală a democrației, atunci, pe baza unor chestiuni, fără echivoc, subliniez, pot fi luate anumite decizii”, a afirmat, miercuri seară, Ilie Bolojan, la Antena 3.
Potrivit acestuia, ”aici e o chestiune foarte sensibilă și e nevoie de decizii cu mare responsabilitate”.
OPINIA UNUI FOST JUDECĂTOR AL CURȚII CONSTITUȚIONALE
Fostul judecător al Curții Constituționale a României Petre Lăzăroiu spune că CCR poate decide anularea alegerilor, însă pentru asta trebuie să aibă niște documente precise, clare și fără echivoc că au existat, într-adevăr, factori care au contribuit la schimbarea clasamentului
„Curtea nu judecă în abstract. Pentru ca CCR să decidă suspendarea sau anularea alegerilor trebuie să aibă pe masă niște documente precise, clare și fără echivoc că într-adevăr s-a produs o modificare substanțială datorită unor factori externi sau interni care au contribuit la schimbarea clasamentului pentru că atunci oricine poate veni post-factum să spună „domnule, eu am fost plătit să spun asta, dar am spus altceva. Am crezut că e vorba de asta, dar am ajuns să cred, să văd, că e vorba de altceva”. Deci nu, nu chestiuni de ordin general, ci trebuie aduse niște argumente concrete, probe”, a declarat Petre Lăzăroiu.