Bruxelles-ul trimite României un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement, pentru că nu a actualizat hărțile zonelor cu risc de inundații

Bruxelles-ul trimite României un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement, pentru că nu a actualizat hărțile zonelor cu risc de inundații
scris 29 sep 2022

Comisia Europeană a trimis României un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement, deoarece nu a actualizat hărțile zonelor cu risc de inundații.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia solicită României, Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei și Slovaciei să își actualizeze hărțile de hazard la inundații și hărțile de risc la inundații, așa cum prevede Directiva privind inundațiile (Directiva 2007/60/CE). Hărțile de hazard la inundații ar trebui să acopere zonele geografice care ar putea fi inundate, în timp ce hărțile de risc la inundații arată potențialele consecințe negative asociate cu aceste scenarii de inundații.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima zi de listare a Porsche AG pe bursa din Frankfurt: „Nu o explozie, ci un succes”. Cel mai mare IPO din 1996, de la listarea publică a Telekom CITEȘTE ȘI Prima zi de listare a Porsche AG pe bursa din Frankfurt: „Nu o explozie, ci un succes”. Cel mai mare IPO din 1996, de la listarea publică a Telekom

Aceste hărți stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundații. Comisia argumentează că inundațiile din acest an din Bulgaria, precum și inundațiile catastrofale din Germania și Belgia din iulie 2021 demonstrează importanța din ce în ce mai mare a evaluării riscurilor de inundații în lumina impactului schimbărilor climatice. Inundațiile pot, de asemenea, să elibereze poluanții depozitați în sol și să îi răspândească și mai mult.

Statele membre au fost obligate să raporteze cu privire la actualizările pe care le-au făcut primelor hărți de hazard și risc la inundații până la 22 martie 2020.

Obiectivul este de a menține hărțile adecvate scopului și de a reduce consecințele negative ale inundațiilor pentru sănătatea umană, mediu, patrimoniul cultural și activitatea economică.

În februarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, României și Slovaciei, deoarece nu a primit nicio informație privind acest proces. De atunci, cele șase state membre încă nu au adoptat și/sau nu au raportat Comisiei hărțile actualizate. Prin urmare, Comisia a decis să emită avize motivate către cele șase state membre, care au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazurile în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
inundatii
infringement
bruxelles
harti inundatii
risc de inundatii
hazard