Brexitul a fost amânat până pe 31 octombrie, iar Donald Tusk avertizează Marea Britanie să nu „irosească” acest timp

Brexitul a fost amânat până pe 31 octombrie, iar Donald Tusk avertizează Marea Britanie să nu „irosească” acest timp
scris 11 apr 2019

Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană până pe 31 octombrie, având opțiunea să părăsească blocul european chiar mai devreme dacă premierul Theresa May poate obține susținerea Camerei Comunelor pentru acordul Brexitului, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Puternic, bogat, invidiat CITEȘTE ȘI Puternic, bogat, invidiat
Urmărește-ne și pe Google News

După o dezbatere maraton de șase ore între liderii UE, aceștia i-au oferit lui May o amânare mai lungă decât cea până pe 30 iunie cerută de premierul britanic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Amânarea este atât de flexibilă precum mă așteptam și este un pic mai scurtă decât mă așteptam dar este destul timp pentru a fi găsită o soluție”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, la o conferință de presă care a început după ora locală 02:00 (03:00 ora României). El a precizat: „Vă rog să nu irosiți acest timp”.

Uniunea Europeană va organiza un summit simbolic în iunie pentru a evalua comportamentul Marii Britanii ca stat membru, în urma unei intervenții a președintelui francez Emmanuel Macron privind nevoia de a evita o Marea Britanie care să submineze proiectul european.

Investitorii - fără entuziasm sau chiar temători, la 2 pași de anularea căderii bursiere precipitată de „taxa pe lăcomie” CITEȘTE ȘI Investitorii - fără entuziasm sau chiar temători, la 2 pași de anularea căderii bursiere precipitată de „taxa pe lăcomie”

Vorbind după summit-ul UE, Theresa May a evitat întrebările privind viitorul ei ca prim-ministru după ce a afirmat că nu va accepta o amânare peste data de 30 iunie.

Ea a insistat că Marea Britanie „încă poate părăsi UE pe 22 mai și să nu organizeze alegerile europarlamentare” dacă parlamentul va aproba acordul retragerii.

May a dat din nou vina pe parlamentari privind frustrarea poporului despre eșecul implementării Brexitului. După ce a fost întrebată dacă își va cere scuze pentru faptul că Marea Britanie încă este în UE, ea a declarat: „În ultimele trei luni am votat de trei ori pentru a părăsi Uniunea Europeană. Dacă ar fi votat cu mine în ianuarie destui membri ai parlamentului, am fi fost deja afară din Uniunea Europeană”.

Premierul britanic va ține un discurs joi după-amiază în Camera Comunelor.

În timpul zilei, Macron a căutat să mențină presiunea asupra Marii Britanii pentru a acționa cu o „datorie a unei cooperări responsabile” până când va ieși din UE în urma declarațiilor din partea unor politicieni pro-Brexit printre care și Jacob Rees-Mogg cel care a afirmat că Marea Britanie ar trebui să profite de ocazie pentru a perturba blocul european din interior. Summit-ul din iunie va fi o oportunitate de a analiza situația, a preciza președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

După ce a fost anunțată noua dată, Macron a afirmat că liderii au găsit „cel mai bun compromis posibil” pentru că data de 31 octombrie păstrează unitatea UE, oferă britanicilor mai mult timp și asigură „buna funcționare a Uniunii Europene”.

Tusk, cel care propusese o amânare de un an, a declarat că nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie să ceară o nouă amânare în octombrie.

„Cred că este mereu mai bine să ai o bucată din ceva decât tot din nimic. Șase luni, mai mult de șase luni, ar putea să fie de ajuns pentru o soluție bună dacă există bunăvoință și majoritate pentru o soluție bună în Camera Comunelor”, a afirmat Tusk.

El a adăugat: „Poate nu suntem fericiți, dar suntem mulțumiți. Acest timp oferă oportunitatea Marii Britanii de a revoca Articolul 50 și să anuleze cu totul Brexitul”, făcând referire la articolul care declanșează procedura de ieșire din UE.

Juncker a recunoscut că dezbaterea lungă dintre liderii UE a fost „un pic dificilă” însă a glumit afirmând că îi place această înțelegere pentru că mandatul său de președinte al Comisiei Europene se încheie la miezul nopții pe 31 octombrie și ar putea pleca mai devreme de la o eventuală dezbatere privind o nouă amânare.

Au existat neînțelegeri între Franța și Germania în timpul dezbaterii. Cancelarul german Angela Merkel s-a contrazis cu Macron, pe tema insistenței Berlinului că guvernul britanic este de încredere, cât și asupra faptului că nu ar trebui să se riște ajungerea la o ieșire fără acord prin oferirea doar a unei amânări scurte, precum cea de până pe 30 iunie.

Merkel a argumentat că o amânare scurtă nu va oferi nicio soluție pentru a ieși din impas și că amânarea ar trebui să fie până pe 31 decembrie. Ea a afirmat că cea mai mare motivație pentru parlamentarii conservatori pentru a aproba acordul este faptul că Marea Britanie ar putea fi motivată să participe la alegerile europarlamentare.

Însă Macron nu a fost de acord cu această amânare, argumentând că ar trebui menținută amenințarea unei ieșiri fără acord și că nu există garanții că guvernul britanic se va comporta responsabil ca un stat membru. Mai multe surse susțin că atitudinea dură a Parisului a forțat statele UE să adopte amânarea mai scurtă, până pe 31 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
amanare