Noul instrument al Uniunii Europene menit să verifice investițiile străine directe (ISD) pe criterii de securitate pentru a proteja sectoarele strategice a intrat în vigoare astăzi, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Noul instrument va crea un mecanism de cooperare cu includerea schimbului de informații între statele membre, care pot emite informări despre ISD direcționate către alte state membre. Comisia Europeană poate cere informații și emite o opinie pentru țara vizată de investiție, însă decizia finală aparține țării respective, arată Agerpres.
De asemenea, CE va putea emite opinii când o investiție poate reprezenta o amenințare la adresa securității sau a ordinii publice în mai mult de un stat membru sau când investiția subminează un program sau un proiect de interes pentru întreaga UE, cum ar fi "Orizont 2020" sau "Galileo".
CITEȘTE ȘI Porsche este investigată în Germania pentru datorii fiscaleNoul instrument stabilește anumite cerințe pentru statele membre care vor să mențină sau să adopte un mecanism de verificare la nivel național. Statele naționale au ultimul cuvânt dacă o anumită investiție ar trebui sau nu permisă pe teritoriul lor. De asemenea, se ține cont de necesitatea de a opera conform unor termene limită care să sprijine afacerile și sunt necesare cerințe de confidențialitate solide.
Începând de miercuri, statele membre UE trebuie să notifice Comisiei Europene mecanismele lor naționale de verificare a investițiilor. În prezent, numai 14 state membre ale UE (Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Marea Britanie) au mecanisme de verificare, care diferă foarte mult din punct de vedere al scopului și al modelului folosit.
În următoarele 18 luni, CE și statele membre UE vor adopta măsurile necesare pentru a se asigura că din 11 octombrie 2020 la nivelul UE poate fi aplicată integral Reglementarea privind verificarea investițiilor. Va fi înființat un nou mecanism de cooperare la nivelul UE care va permite statelor membre și CE să schimbe informații și să-și exprime temerile legate de investiții străine specifice.