Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți

Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2024

Curtea Supremă din Bangladesh a decis reducerea masivă, de la 30% la numai 5%, a cotei procentuale din totalul posturilor din sectorul public al țării rezervate membrilor familiilor veteranilor războiului de independență față de Pakistan din 1971, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Decizia a fost luată după proteste antiguvernamentale masive și violente, conduse de studenți, care s-au soldat cu peste 100 de morți, dintre care cel puțin 50 doar vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Efectivul de animale și păsări al României a scăzut. Pe ce loc suntem în UE CITEȘTE ȘI Efectivul de animale și păsări al României a scăzut. Pe ce loc suntem în UE

Guvernul prim-ministrului Sheikh Hasina abandonase sistemul de cote în 2018, dar o instanță judecătorească inferioară l-a reinstituit luna trecută, declanșând protestele și o represiune guvernamentală care a urmat.

Străzile de lângă Curtea Supremă au fost liniștite imediat după decizie, iar echipele armatei au fost desfășurate în toată capitala Dhaka, a spus un martor pentru Reuters. Un tanc militar a fost staționat în fața porții Curții Supreme, au arătat imaginile de la televizor.

Berkshire Hathaway a vândut acțiuni Bank of America în valoare de aproximativ 1,48 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Berkshire Hathaway a vândut acțiuni Bank of America în valoare de aproximativ 1,48 miliarde de dolari

Presa locală a relatat despre confruntări răzlețe mai devreme în cursul zilei, între protestatari și forțele de securitate.

Guvernul a prelungit interdicția de circulație, în timp ce autoritățile se pregăteau pentru audierea de la Curtea Supremă cu privire la cotele de locuri de muncă. Soldații patrulau pe străzile capitalei Dhaka, centrul demonstrațiilor care s-au transformat în ciocniri.

Serviciile de internet și de mesaje text din Bangladesh au fost suspendate de joi, în timp ce poliția a reprimat protestatarii care au sfidat interzicerea adunărilor publice.

Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare CITEȘTE ȘI Antreprenorii ultrabogați amenință că vor părăsi Marea Britanie din cauza unei propuneri de modernizare a sistemului de impozitare

Interdicția de circulație ordonată vineri seara a fost prelungită până duminică la ora 15:00. (09:00 GMT) și urma să continue pentru o perioadă nespecificată după o pauză de două ore pentru ca oamenii să se aprovizioneze, a informat presa locală. Reuters nu a putut determina imediat ce s-ar întâmpla cu interdicția după hotărâre.

Curtea Supremă a ordonat guvernului să reducă cotele de locuri de muncă pentru familiile celor care au luptat pentru independența față de Pakistan la 5%, de la 30%, a relatat presa locală. Restul de 2% din locurile de muncă încă supuse cotelor sunt pentru persoane din așa-numitele grupuri defavorizate și pentru persoanele cu dizabilități. 93% din posturile guvernamentale vor fi deschise candidaților pe merit, fără cote.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste bangladesh
violențe bangladesh
cote locuri de muncă la stat bangladesh