O familie de agricultori căreia i-a fost expropriată anul trecut o suprafață de teren de circa 2 hectare în comuna Luna din județul Cluj pentru extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii și care a dat în judecată Ministerul Apărării Naționale (MApN) nemulțumită de cuantumul despăgubirilor primite a reclamat la Curtea Constituțională mai multe prevederi ale Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică legate de modalitatea de stabilire a compensațiilor pentru proprietarii expropriați.
După cum a relatat Profit.ro, MApN a expropriat anul trecut circa 370 de hectare de terenuri proprietate privată în comuna Luna, aparținând unui număr de 1.326 de persoane fizice, pentru proiectul "Realizare infrastructură - zona operațională - în cazarma 1833 Câmpia Turzii", investiție estimată la o valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei.
Legea nr. 255/2010 prevede procedură specială accelerată de expropriere, despăgubirile pentru proprietari fiind stabilite de către evaluatori autorizați ANEVAR angajați de expropriator. Însă mai mulți proprietari expropriați din zonă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la cuantumul acestor despăgubiri, stabilite la doar 0,32 lei/mp (3.200 lei/hectar), în condițiile în care prețul în zonă ar ajunge și la 40.000 lei/hectar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nemulțumirile s-au soldat și cu o întrebare adresată pe această temă în Parlament, răspunsul MApN fiind că, la stabilirea despăgubirilor, expertul desemnat de minister a ținut cont de expertizele folosite de camerele notarilor publici și că efectuarea unor noi evaluări ale terenurilor nu ar fi posibilă decât dacă s-ar modifica legea.
Exproprierile efectuate de MApN în comuna Luna pentru extinderea bazei aeriene Câmpia Turzii au dus la intentarea mai multor acțiuni în justiție, aflate pe rolul Tribunalului Cluj, de către proprietari nemulțumiți de despăgubiri. Printre reclamanți se numără și asociați și administratori ai unei firme care cultivă gazon în zonă, precum și subsidiara românească a unei companii germane de producție agricolă bio, Bioland Agrar GmbH, care în 2017 a arendat circa 1.200 de hectare de teren arabil în România.
Într-unul dintre procese, intentat de o familie căreia i s-au expropriat circa 2 hectare de teren, instanța a dispus recent sesizarea Curții Constituționale, la cererea reclamanților.
CITEȘTE ȘI Două vaccinuri candidate pentru Covid-19 ale Pfizer și BioNTech vor fi evaluate rapid de către Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA"Dispune sesizarea Curții Constituționale în vederea soluționării excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 5 al. 1 din Legea nr.255/2010 în cee ce privește sintagma <...având în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici...> , a prevederilor art. 11 al. 8 din Legea nr.255/2010 actualizată privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, respectiv <8) Raportul de evaluare se întocmește avându-se în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art.77 ind.1 al.5 din Legea nr.571/2003 privind codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare> și a prevederilor art. 22 al. 6 din Legea nr.255/2010 actualizată privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local privitor la sintagma <vor ține seama de expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici>", se arată în minuta deciziei Tribunalului Cluj.
Pe rolul Curții Constituționale se află mai multe reclamații vizând aceste prevederi legislative, nesoluționate încă.
Până în 2018, legea prevedea că "La calcularea cuantumului despăgubirilor, experții, precum și instanța, vor ține seama de prețul cu care se vând, în mod obișnuit, imobilele de același fel în unitatea administrativ-teritorială (...)". În urmă cu 2 ani, a fost introdusă prevederea potrivit căreia "Experții, la realizarea raportului de expertiză, precum și instanța, vor ține seama de expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate".
Pe lângă proiectul românesc de extindere a bazei, evaluat la aproape 1,7 miliarde lei, la Câmpia Turzii intenționează să investească și Pentagonul, în construirea de noi facilități, care să sporească capacitatea bazei de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa. Investiția armatei americane, estimată la 130,5 milioane dolari, a fost inclusă recent în proiectul de lege de aprobare a bugetului apărării SUA pe 2021, aflat pe circuitul procedural al Congresului Statelor Unite.