Planul bugetar-structural pe termen 2025-2031, transmis Comisiei Europene și publicat de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea contribuțiilor la PIlonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în anul 2031. Guvernul va continua reforma pensiilor cu diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II, introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii și a unei noi reguli de indexare a pensiilor, cu interzicerea apariției de noi categorii de pensii speciale.
Forma finală a planului fiscal pe 7 ani al României, pe care Guvernul îl trimite la Bruxelles, include promisiuni de noi scheme de ajutoare de stat pentru industrie, cu bugete însumate ce ar urma să depășească 2 miliarde de euro.
O decizie privind reducerea pragului de impozitare la microîntreprinderi trebuie luată cel târziu în primul trimestru din 2025, iar reforma va putea fi considerată îndeplinită dacă pragul pentru încadrarea la acest regim de impozitare este redus la 88.500 de euro, prevede forma finală a planului fiscal, pregătită de către Guvern pentru a fi trimis Comisiei Europene. Ministerul Finanțelor a pregătit și o serie de scenarii privind pragul la microîntreprinderi și obligativitatea de a avea un angajat (detalii mai jos).
Noua lege a salarizării va fi pusă în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, cu încadrare în anvelopa salarială luată în calcul în actualul plan bugetar-structural pe termen mediu și în funcție de spațiul fiscal care va fi permis de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031, prevede Planul bugetar-structural pe termen 2025-2031, transmis Comisiei Europene și publicat de Ministerul Finanțelor. Planul prevede, totodată, limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază
Cea mai recentă decizie arbitrală vieneză defavorabilă companiei a fost luată foarte recent, într-o procedură inițiată de Marius-Viorel Stanciu, fost membru al Directoratului, revocat din funcție în vara lui 2021, fără motiv temeinic, potrivit reclamantului.
Elon Musk s-a aflat în contact regulat cu președintele rus, Vladimir Putin, de la sfârșitul anului 2022. Discuțiile, confirmate de mai mulți actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși, abordează de la subiecte personale, la afaceri și tensiuni geopolitice, conform The Wall Street Journal (WSJ).
Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova au semnat un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei, care prevede că părțile semnatare ″vor depune eforturi în vederea asigurării unui mediu competitiv și inovator în sectorul energiei și a tehnologiilor curate″ pe ambele maluri ale Prutului.
Primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, aflat în ultima zi a mandatului său, a fost reținut în dosarul în care este acuzat că a pus presiune asupra directorului firmei Hale și Piețe pentru ca acesta să desfacă sau să încheie contracte de închiriere a unor spații comerciale. Alături de edil, în același dosar au fost reținute alte trei persoane, între care jurnalistul Cătălin Stavri, cunoscut drept un apropiat al lui Volosevici, acuzat că a cerut bani pentru a-și folosi influența pe lângă instituții publice în favoarea unor persoane.
La începutul unui nou ciclu administrativ, Ghidul Primăriilor a lansat studiul „Pulsul Cetățeanului”, în care arată ce vor cetățenii României de la primarii nou aleși.
Un balon nord-coreean plin cu deșeuri a lovit complexul prezidențial din Seul, incidentul intervenind pe fondul tensiunilor puternice dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, relatează AFP.