ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale

ULTIMA ORĂ PLANUL FISCAL Creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor. Nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale
scris 25 oct 2024

Planul bugetar-structural pe termen 2025-2031, transmis Comisiei Europene și publicat de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea contribuțiilor la PIlonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în anul 2031. Guvernul va continua reforma pensiilor cu diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II, introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii și a unei noi reguli de indexare a pensiilor, cu interzicerea apariției de noi categorii de pensii speciale, relevă datele analizate de Profit.ro.

În aceste condiții, reforma pensiilor generale va avea un impact bugetar de -1,8% din PIB de-a lungul perioadei de prognoză 2025 - 2031, iar, în aceeași perioadă, reforma pensiilor speciale va avea un impact de -0,08% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News

Reforma pensiilor, susține Guvernul,  se concentrează pe asigurarea sustenabilității fiscale și pe digitalizarea Pilonului II al sistemului de pensii, precum și pe diversificarea investițiilor în cadrul pensiilor private.

Reforma include următoarele măsuri:

CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază CITEȘTE ȘI CONFIRMARE PLANUL FISCAL Legea salarizării aplicată când va permite deficitul și în limita anvelopei bugetare convenite cu UE. Limită de 20% a sporurilor în salariul de bază

Asigurarea sustenabilității fiscale a Pilonului II prin creșterea contribuțiilor de la 4,75% la 6% până în anul 2031: Creșterea contribuțiilor la Pilonul II, asigură viabilitatea financiară pe termen lung a acestui pilon. Aceasta răspunde direct recomandării specifice de țară (CSR) 2019.2 de a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii și viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii din Pilonul II.

Digitalizarea sistemului de pensii private: Prin introducerea de instrumente digitale pentru gestionarea și monitorizarea pensiilor private, reforma reduce sarcinile administrative, îmbunătățește acuratețea datelor și accelerează timpii de procesare. Platformele digitale permit o mai bună coordonare între entitățile publice și private, facilitând monitorizarea în timp real a contribuțiilor, investițiilor și plăților.

Diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II: Diversificarea investițiilor în cadrul sistemului de pensii din Pilonul II asigură o mai bună protecție a fondurilor de pensii private împotriva volatilității pieței. Prin extinderea investițiilor pe diferite clase de active, reforma reduce riscul unor pierderi semnificative din cauza scăderilor de piață sau a șocurilor specifice unor sectoare.

Un portofoliu de investiții diversificat crește reziliența fondurilor de pensii, contribuind la protejarea economiilor pentru pensie ale contribuabililor, arată Guvernul.

ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Decizia politică privind reducerea pragului pentru microîntreprinderi, cel târziu în primul trimestru din 2025. Pragul ar trebui să coboare la 88.500 euro. FOTO Scenarii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Decizia politică privind reducerea pragului pentru microîntreprinderi, cel târziu în primul trimestru din 2025. Pragul ar trebui să coboare la 88.500 euro. FOTO Scenarii

- Introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii: Noua formulă de calcul pentru pensiile noi și cele aflate în plată are scopul de a asigura sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii. Parametrii formulei vor reflecta starea financiară a sistemului, asigurând că beneficiile nu depășesc capacitatea economică a țării.

De asemenea, interzicerea creșterilor ad-hoc ale pensiilor fără măsuri fiscale compensatorii previne creșteri nesustenabile ale cheltuielilor cu pensiile, contribuind la predictibilitatea și responsabilitatea fiscală;

Introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor: Noua regulă de indexare a pensiilor va asigura că majorările sunt realizate pe baza unor criterii clare, stabilite prin lege, și nu dinmotive discreționare sau politice

Reducerea pensionării anticipate și prelungirea vieții active: Reducerea semnificativă a oportunităților de pensionare anticipată, în special pentru beneficiarii de pensii speciale, abordează unul dintre factorii cheie care au creat presiune fiscală asupra sistemului de pensii.

Întărirea principiului contributivității și creșterea adecvării pensiilor

Cheltuielile cu asistența socială au în vedere o creștere moderată a acestei categorii de cheltuieli în perioada 2025-2031 urmată de o indexare a cheltuielilor pentru restul perioadei de prognoză.

ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul fiscal al Guvernului - Revizuirea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, impozitul pe venit/contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize și impozitarea ecologică, impozite și taxe locale

Reforma pensiilor speciale are ca obiectiv recalibrarea sistemului de pensii prin introducerea unei noi formule de calcul, revizuirea regulilor de indexare a pensiilor, restrângerea posibilităților de pensionare anticipată și promovarea unei vieți active prelungite.

Măsurile incluse sunt:

Interzicerea creării de noi categorii de pensii speciale și simplificarea celor existente.

Calcularea pensiilor speciale pe baza principiului contributivității, vechimii și ajustării veniturilor: Această măsură asigură că pensiile speciale sunt corelate cu contribuțiile șivechimea profesională, eliminând discrepanțele dintre pensiile speciale și cele publice, asigurând o echitate a acestor venituri, se arată în document.

Plafonarea pensiilor speciale la venitul obținut în perioada de contribuție: Introducerea unui plafon pentru pensiile speciale astfel încât să nu depășească veniturile obținute în timpul perioadei de contribuție asigură echitate fiscală și sustenabilitate, eliminând dezechilibrele și nemulțumirile publice din sistemul de pensii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii
contribuție
majorare
6%
2031
reformă
calcul
indexare
speciale
plan
fiscal