Conversații secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Ce l-a rugat liderul de la Kremlin

Conversații secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Ce l-a rugat liderul de la Kremlin
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:51

Elon Musk s-a aflat în contact regulat cu președintele rus, Vladimir Putin, de la sfârșitul anului 2022. Discuțiile, confirmate de mai mulți actuali și foști oficiali americani, europeni și ruși, abordează de la subiecte personale, la afaceri și tensiuni geopolitice, conform The Wall Street Journal (WSJ).

La un moment dat, Putin i-a cerut lui Musk să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping, au declarat două persoane informate cu privire la această solicitare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Burger King intră în premieră într-un nou oraș din România CITEȘTE ȘI FOTO Burger King intră în premieră într-un nou oraș din România
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Musk a devenit în acest an un susținător crucial al campaniei electorale a lui Donald Trump și ar putea avea un rol în administrația Trump în cazul în care acesta ar câștiga. În timp ce SUA și aliații săi l-au izolat pe Putin în ultimii ani, dialogul lui Musk ar putea semnala o nouă recunoaștere ca interlocutor a liderului rus și ar putea ajuta la dorința exprimată de Trump de a încheia o înțelegere cu el cu privire la subiecte majore de dezacord precum războiul din Ucraina.

În același timp, contactele ridică potențiale probleme de securitate națională în rândul unor oficial din actuala administrație, dat fiind rolul lui Putin, văzut ca unul dintre principalii adversari ai Americii, notează WSJ. Elon Musk a creat legături de afaceri strânse cu armata și agențiile de informații americane, ceea ce îi oferă o vizibilitate unică asupra unora dintre cele mai sensibile programe spațiale ale Americii. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câștigat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari în 2021 și este principalul lansator de rachete pentru Pentagon și NASA. Musk are o autorizație de securitate care îi permite accesul la anumite informații clasificate, arată cotidianul american.

UN SECRET BINE PĂSTRAT

Contactele lui Musk cu Kremlinul par să fie un secret bine păstrat în guvern. Mai mulți oficiali de la Casa Albă au declarat că nu știau despre acestea. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea crescândă a lui Musk în campania lui Trump și apropierea alegerilor prezidențiale din SUA.

Musk nu a răspuns la solicitările de comentarii. Miliardarul a calificat drept „absurde” criticile potrivit cărora a devenit un admirator al lui Putin și a afirmat că societățile sale „au făcut mai mult decât oricine pentru a submina Rusia”.

O persoană la curent cu discuțiile a declarat că guvernul se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependent de tehnologiile miliardarului. SpaceX lansează pe orbită sateliți esențiali pentru securitatea națională și este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauții la și de la Stația Spațială Internațională.

„Nu ne plac”, a spus persoana, referindu-se la contactele dintre Musk și Putin. Cu toate acestea, administrația nu a ridicat nicio alertă cu privire la posibile încălcări ale securității de către Musk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care Kremlinul a avut-o cu Musk a fost o convorbire telefonică în care el și Putin au discutat despre „spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare”.  În afară de aceasta, el a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au purtat conversații regulate cu Musk.

O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump l-a numit pe Musk „un lider de afaceri unic într-o generație” și a spus că „birocrația federală distrusă ar putea beneficia cu siguranță de ideile și eficiența sa”. „În ceea ce îl privește pe Putin”, a continuat purtătoarea de cuvânt, „există un singur candidat în cursă sub care Putin nu a invadat o altă țară, și acesta este președintele Trump. Președintele Trump a spus de mult timp că va restabili politica sa externă de pace prin forță pentru a descuraja agresiunea Rusiei și a pune capăt războiului din Ucraina”.

Viticultorii germani se așteaptă la cea mai mică recoltă de struguri din ultimii șapte ani CITEȘTE ȘI Viticultorii germani se așteaptă la cea mai mică recoltă de struguri din ultimii șapte ani

FASCINAT DE RUSIA

Musk a fost mult timp fascinat de Rusia și de programele sale spațiale și de rachete. Biografia lui Musk scrisă de Walter Isaacson spune că omul de afaceri a călătorit la Moscova în 2002 pentru a negocia achiziționarea de rachete pentru programul său spațial în curs de dezvoltare, dar și-a pierdut cunoștința în timpul unui prânz plin de vodcă. În cele din urmă, vânzarea a eșuat, deși gazdele sale rusești i-au oferit lui Musk o sticlă de vodcă cu chipul său suprapus peste un desen al planetei Marte.

Conversațiile miliardarului cu Putin și cu oficialii de la Kremlin evidențiază înclinația sa crescândă de a se extinde dincolo de afaceri și de a intra în geopolitică. El s-a întâlnit de mai multe ori și a discutat despre afaceri și cu Javier Milei din Argentina, precum și cu fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat într-o aprigă dezbatere online.

În octombrie 2022, Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Putin. El a spus pe X că discuția a fost despre spațiu și că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.

Dar au urmat mai multe conversații, inclusiv dialoguri cu alți oficiali ruși de rang înalt după 2022 și în acest an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, au declarat doi dintre oficiali. Ce au discutat cei doi nu este clar, menționează WSJ.

Luna trecută, Departamentul de Justiție al SUA a declarat că Kirienko a creat 30 de domenii de internet pentru a răspândi dezinformarea rusă, inclusiv pe rețeaua X al lui Musk, care erau menite să erodeze sprijinul pentru Ucraina și să manipuleze alegătorii americani înainte de alegerile prezidențiale. 

Unde aleg firmele sa-si organizeze petrecerile? CITEȘTE ȘI Unde aleg firmele sa-si organizeze petrecerile?

MUSK ȘI UCRAINA

După invazia rusă din februarie 2022, Musk a făcut la început declarații publice ferme de sprijin pentru Kiev. El a postat: „Hold Strong Ukraine” (Rezistă, Ucraina), flancat de steaguri ucrainene, pe ceea ce pe atunci era Twitter. La scurt timp după aceea, el l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu la unu pentru „Україна”, denumirea țării în limba ucraineană.

A continuat prin donarea câtorva sute de terminale Starlink Ucrainei. Până în iulie, aproximativ 15.000 de terminale ofereau acces gratuit la internet în zone întinse ale țării distruse de atacurile rusești.

Mai târziu în același an, opinia lui Musk cu privire la conflict a părut să se schimbe. În septembrie, agenții militari ucraineni nu au putut utiliza terminalele Starlink pentru a ghida dronele maritime în vederea atacării unei baze navale rusești din Crimeea. Ucraina a încercat să îl convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Compania sa spațială a extins restricțiile privind utilizarea Starlink în operațiuni ofensive de către Ucraina. Musk a declarat ulterior că a făcut această mișcare deoarece Starlink este destinat utilizărilor civile și că el crede că orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanșa un război nuclear.

Mai târziu, în 2022, Musk a avut conversații regulate cu „ruși de nivel înalt”, potrivit unei persoane familiarizate cu interacțiunile. La momentul respectiv, Kremlinul a exercitat presiuni asupra afacerilor lui Musk și „amenințări implicite la adresa sa”, a declarat persoana respectivă.

În octombrie 2022, el a cerut zecilor de milioane de urmăritori de pe X să voteze o cale spre pace care reflecta unele aspecte ale ofertei Kremlinului către Ucraina la acea vreme. Aceste condiții includeau continuarea ocupației ruse a Crimeei și neutralitatea Ucrainei față e NATO. El a precizat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să continue să permită aprovizionarea cu apă a Crimeei, o problemă care a reprezentat o preocupare importantă a Kremlinului înainte de război.

O sursă actuală și o fostă sursă de informații au declarat că Musk și Putin au continuat să aibă contacte de atunci și până în acest an, când Musk a început să își intensifice criticile la adresa ajutorului militar american acordat Ucrainei și s-a implicat în campania electorală a lui Trump.

STARLINK PENTRU RUȘII DE PE FRONT?

În ultimul an, interesele lui Musk și ale Rusiei s-au suprapus tot mai mult. În afară de utilizarea X de către Rusia pentru dezinformare și de opoziția declarată a lui Musk față de ajutorul acordat Kievului, oficialii ucraineni au declarat la începutul acestui an că forțele ruse care ocupă zonele estice și sudice ale țării au început să utilizeze Starlink pentru a permite comunicații sigure și pentru a extinde raza de acțiune a dronelor lor.

De asemenea, trupele ruse au început să utilizeze la scară largă terminalele Starlink, aduse prin țări terțe, subminând unul dintre puținele avantaje ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Musk a declarat pe X că, din cunoștințele sale, niciun terminal nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei și că terminalele nu ar funcționa în interiorul Rusiei.

Oficialii Pentagonului au declarat că armata colaborează cu Ucraina și cu Starlink pentru a rezolva problema și au descris SpaceX drept un partener important în aceste eforturi. Persoane familiarizate cu situația au declarat că este dificil să se controleze cine folosește Starlink în Ucraina.

Starlink a declarat pe X că, atunci când SpaceX află despre informații conform cărora părți neautorizate folosesc serviciul, investighează și poate întrerupe accesul.

La începutul acestui an, Musk i-a acordat timp de emisie lui Putin și opiniilor sale cu privire la SUA și Ucraina atunci când X a difuzat interviul de două ore al lui Tucker Carlson cu liderul rus în interiorul Kremlinului. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.

„Pe Elon Musk nu-l oprește nimeni, el va face ceea ce crede că trebuie să facă”, a spus Putin. „Trebuie să găsiți un teren comun cu el, trebuie să căutați unele modalități de a-l convinge”, a spus Putin.

La sfârșitul anului trecut, Kremlinul i-a cerut pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului, a declarat un fost ofițer de informații rus informat cu privire la situație. Cererea a fost făcută ca o favoare pentru China, a spus el, pe care Rusia se baza din ce în ce mai mult pentru comerț și pentru a ocoli sancțiunile. Un reprezentant al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu este la curent cu detaliile și nu poate comenta.

Starlink nu a obținut niciodată permisiunea de a oferi servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricții operatorilor de satelit din afara Taiwanului. Taiwanul figurează în prezent ca „în curând” pe harta Starlink a locurilor în care oferă servicii.

Peste 100 de români vor încheia anul cu o avere mai mare de 30 de milioane de dolari, iar 2.000 cu active de peste 1 milion de dolari CITEȘTE ȘI Peste 100 de români vor încheia anul cu o avere mai mare de 30 de milioane de dolari, iar 2.000 cu active de peste 1 milion de dolari

MUSK PENTRU TRUMP

În primele luni ale anului, Musk a declarat că se va abține să susțină vreun candidat la președinție, purtând în același timp conversații private în care discuta despre modul în care ar putea face ca Trump să fie ales. Musk l-a susținut public în iulie.

Omul de afaceri a declarat că intenționează să aloce până la 45 de milioane de dolari pe lună unui nou super comitet de acțiune politică, în parte pentru a reuși, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Efortul a inclus angajarea unor armate de agitatori pentru a căuta alegători în statele în care se duc bătăliile.

De atunci, Trump a declarat că intenționează să îl pună pe Musk în fruntea unei „comisii pentru eficiența guvernului”. Cei doi vorbesc des.
viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
vladimir putin