Transelectrica continuă să piardă litigii arbitrale la Viena cu foști șefi

Transelectrica continuă să piardă litigii arbitrale la Viena cu foști șefi

Foto dreamstime.com

scris 25 oct 2024

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlată majoritar de Secretariatul General al Guvernului (SGG), continuă să piardă dispute cu foști membri ai Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului la Centrul Internațional de Arbitraj al Camerei Federale Economice Austriece de la Viena, fiind obligată la plata de despăgubiri.

Cea mai recentă decizie arbitrală vieneză defavorabilă companiei a fost luată foarte recent, într-o procedură inițiată de Marius-Viorel Stanciu, fost membru al Directoratului, revocat din funcție în vara lui 2021, fără motiv temeinic, potrivit reclamantului.

Urmărește-ne și pe Google News
Companiile românești se tem că după alegeri va urma o terapie de șoc pentru reducerea deficitului CITEȘTE ȘI Companiile românești se tem că după alegeri va urma o terapie de șoc pentru reducerea deficitului

Centrul Internațional de Arbitraj a admis pretențiile lui Stanciu și a obligat Transelectrica să-i plătească: suma brută de 743.352,62 lei, reprezentând compensația de neconcurență conform contractului de mandat, la care se adaugă accesorii, și suma brută de 2.879.597,63 lei, reprezentând daune pentru revocarea fără culpă a contractului de mandat (componenta fixă și variabilă potrivit contractului de mandat), la care se adaugă accesorii.

″Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale″, a precizat Transelectrica.

FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex vă întreabă - Tu cât de mulțumit ești de drumurile tale zilnice cu metroul? Set de întrebari

Anul trecut, operatorul a pierdut astfel de procese pe bandă rulantă. Șirul a continuat și în 2024.

Tot anul acesta, Ministerul Justiției și SGG au elaborat un Memorandum în care au scris că eventualele litigii care apar între companiile de stat din România și administratorii sau directorii acestora ar trebui soluționate în justiția românească sau la instituții de mediere din țară, nu la curți străine de arbitraj, iar acest deziderat ar trebui să se regăsească în legislația selecției și nominalizării șefilor de întreprinderi publice, precum și în cea a contractelor de mandat ale acestora.

Cel mai mare lac al planetei se micșorează în ritm alert. Experții se tem că nu își va reveni niciodată CITEȘTE ȘI Cel mai mare lac al planetei se micșorează în ritm alert. Experții se tem că nu își va reveni niciodată

În replică, Asociația Administratorilor Independenți (AAI), care reunește profesioniști aflați în structurile de guvernanță ale societăților comerciale, cu precădere membri ai Consiliilor de Administrație si Supraveghere, a transmis că, dimpotrivă, este firesc ca litigiile companiilor de stat listate la Bursa de Valori București (BVB) cu șefii lor să poată fi judecate și la curți de arbitraj străine, susținând că revocările nejustificate ale administratorilor, mai ales în contextul schimbărilor de Guvern, cum a fost în cazul Transelectrica, nu pot fi atribuite clauzelor contractuale compromisorii cu instituții arbitrale internaționale.

Foștii șefi ai Transelectrica revocați în 2021 s-au putut adresa instanței arbitrale vieneze pentru că, în mod cel puțin atipic, contractele lor de mandat, elaborate chiar de SGG în septembrie 2020, stipulau căToate disputele sau pretențiile care derivă din sau sunt în legătură cu prezentul Contract, inclusiv disputele referitoare la valabilitatea, încălcarea, încetare sau nulitatea acestuia vor fi soluționate definitiv conform Regulilor de Arbitraj ale Centrului Internațional de Arbitraj al Camerei Federale Economice Austriece de la Viena (Regulile Vienei) de către trei arbitri numiți conform respectivelor reguli″. De regulă, contractele de mandat ale administratorilor și șefilor executivi ai companiilor de stat prevăd că disputele și litigiile se soluționează în instanțele românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica litigii foști șefi
transelectrica despăgubiri foști șefi
transelectrica arbitraj viena
șefi demiși companii de stat