Piața RCA dă semne de viață. Vicepreședinte ASF: Firmele trimit noi strategii de afaceri din care se vede apetența către risc. 2017, primul an profitabil din ultima vreme

Piața RCA dă semne de viață. Vicepreședinte ASF: Firmele trimit noi strategii de afaceri din care se vede apetența către risc. 2017, primul an profitabil din ultima vreme
scris 6 feb 2018

Numărul firmelor care vor cu adevărat să joace în piața RCA va crește din 2018, după cum arată strategiile de business elaborate de companii, a spus vicepreșdintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu. Întrebat de Profit.ro, oficialul ASF responsabil de piața asigurărilor a arătat că, cel mai probabil, anul trecut rata combinată a daunei a fost la un nivel care indică faptul că firmele de asigurare au obținut profit.

“Asigurătorii trimit noi strategii de business care indică apetența către risc și compettitivitate... Sunt cel puțin 5-6 firme care arată că vor să joace puternic în piața RCA. La ele trebuie să ne raportăm atunci când vrobim despre concentrare pe acest segment și nu la numărul total de societăți care au licență pentru RCA”, a declarat Constantinescu la Xprimm Forecast, un eveniment dedicat pieței asigurărilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Vicepreședintele ASF a subliniat că, în primele nouă luni ale anului trecut, rata combinată a daunei (indicator calculat ca raport între primele brute subscrise de firmele de asigurare și totalul cheltuielilor cu daunele și administrative) a fost semnificativ sub 100%, ceea ce arată că activitatea asigurătorilor a fost una profitabilă. Solicitat de Profit.ro, Constantinescu a arătat că, în opinia sa, acest indicator s-a  menținut la un nivel bun și pe ansamblul anului 2017, având în vedere că în ultimele trei luni ale anului trecut nu au fost evenimente care să schimbe trendul.

EXCLUSIV Ruperea înțelegerii Poștă-Telekom face victime: directorul economic va fi schimbat după 6 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ruperea înțelegerii Poștă-Telekom face victime: directorul economic va fi schimbat după 6 ani

Totuși, spune Constantinescu, în piață sunt încă societăți care evită să participe activ, unele dintre ele preferând să facă doar anunțuri în legătură cu strategiile de viitor.

Pe de altă parte, Adrian Marin, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) a amintit că societățile iau decizii de business în funcție de mai mulți factori pe care ASF nu îi poate influența și că zona RCA nu poate fi în acceași măsură interesantă pentru toți jucătorii.

“Indiferent de densitate, eu consider că jucătorii din piață au strategii diferite și sunt jucători care fac tot posibilul să fie serioși. Sunt jucători care luptă să vândă asigurări de business interuption, de clădiri. Alte tipuri de asigurări tot atât de importante. Nu cred că există firmă care să nu își dorească să vândă și RCA, dar nu în orice condiții”, a spus Marin.

În acest moment, pe piața asigurărilor RCA din România doar trei firme au cote notabile de piață. La nivelul primelor 9 luni din 2017, Euroins și City aveau cumulat o cotă de piață de peste 70%, iar împreună cu Asirom, ponderea primilor trei jucători se apropia de nu mai puțin de 90%.

Despre tendința ca piața RCA să devină profitabilă după ani de pierderi, Profit.ro a scris în premieră în toamna anului trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
piata rca
asf