Site-ul Autorității de Supraveghere Financiară nu mai este utilizabil la capacitate maximă de ieri și a căzut complet astăzi, după ce zeci de mii de șoferi și brokeri de asigurare au accesat prima aplicație care le permite să verifice cu exactitate istoricul de daună al mașinilor pe care le au în proprietate. Surse oficiale au arătat, pentru Profit.ro, că doar în primele patru ore de la lansare, aplicația a atras circa 16.000 de accesări, de zeci de ori mai mult decât traficul curent al site-ului ASF. Primele verificări, arată, pe de altă parte, că o bună parte din accesări au fost făcute prin boti automați, conexiunile fiind din orașe din afara României, fapt care poate trimite cu gândul la un atac informatic.
UPDATE 17:35: Între timp, site-ul ASF a devenit accesibil, dar merge foarte greu. Pentru a deschide site-ul se așteaptă și peste 2 minute. Aplicația de căutare încă nu funcționează.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Totuși, varianta principală de lucru este că problemele au apărut ca urmare a accesărilor făcute de șoferii interesați să afle în ce categorie de bonus sau malus sunt încadrate mașinile lor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ASF spune că a lansat noua aplicație pentru a ajuta șoferii să evite să fie înșelați de brokeri sau asigurători, în condițiile în care ultima normă RCA spune că, la asigurarea unei mașini, șoferii care au mai multe automobile pot utiliza încadrarea bonus-malus a celui cu cel mai bun istoric de daună.
Tehnic, serverul care stă în spatele site-ului Autorității, nu era conceput să suporte traficul realizat ieri, iar specialiștii ASF se pare că nu s-au așteptat la un asemenea interes.
CITEȘTE ȘI Decizie la Curtea Constituțională: plafonul de 250.000 de euro din Legea privind darea în plată este constituțional“Primele probleme au apărut chiar de ieri, dar astăzi a picat complet. Se pare că este un interes foarte mare pentru acest nou serviciu. Site-ul duce până la 150 de accesări concurente (nr: în același timp, 150 de oameni sau de booti automați accesează același buton) și păstrează 2 minute cererea de conectare. În acest moment, doar accesul făcut prin booti aduce 250 de sesiuni concurente. Ieri, în patru ore au fost peste 16.000 de accesări, dar nu cred că s-a blocat din acest motiv ci din cauza botilor. Eu cred că din nepricepere cei care au sisteme automate (nr: pot fi brokeri, firme de asigurări sau agregatori care lucrează pentru ei) le folosesc prost”, spune o sursă din cadrul ASF.
Sistemele ASF au mai picat din cauza RCA. Au existat momente critice când piața a fost complet blocată
Dacă o problemă cu site-ul ASF nu reprezintă o situația atât de critică, în istoria instituției au fost cazuri numeroase când, din cauza unor probleme informatice generate tocmai de accesări numeroase pentru RCA, piața afost complet blocată.
Astfel sistemul CEDAM, fără de care nu se pot emite polițe, a căzut de mai multe ori, uneori câte 2-3 zile. Acest sistem este și cel folosit de noua aplicația ASF, având în vedere că el conține informațiile privind istoricul de daună al tuturor șoferilor care sunt sau au fost asigurați RCA de către firme din România.
Profit.ro a scris pe larg despre cea mai recentă și mai gravă dintre situațiile de acest gen.
Toți șoferii care își cumpără RCA în România sunt încadrați într-una dintre cele 8 categorii de bonus și 8 de malus definite de lege. Încadrarea în bonus presupune aplicarea unui discount la prețul de bază calculat pentru respectivul șoferi, iar existența unui malus presupune o penalizare prin preț. Categoriile sunt stabilite în funcție de numărul de daune în care a fost implicată mașina respectivă.
Automobilele fără daune pe o perioadă mai mare de 4 ani ajung la categoria maximă de bonus (B8), iar șoferii lor beneficiază de o reducere de 50% la tariful de bază, în timp ce mașinile care au mai mult de trei daune ajung la malus 8, iar șoferii plătesc RCA cu 200% peste nivelul de bază. Între cele două extreme mai există categorii cu reduceri sau penalizări graduale.