Parlamentul European adoptă cu o majoritate largă ”linii roșii” în negocierile Brexitului

Parlamentul European adoptă cu o majoritate largă ”linii roșii” în negocierile Brexitului
scris 5 apr 2017

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri cu o majoritate largă ”liniile roșii” în negocierile Brexitului, refuzând ca un acord cu privire la viitorul relației cu Regatul Unit, comercial, să fie încheiat înainte ca Londra să se retragă din Uniunea Europeană, relatează AFP, Reuters, DPA și The Associated Press.

Reuniți în ședință plenară la Strasbourg, eurodeputații au adoptat cu o largă majoritate - 516 voturi ”pentru”, 133 ”împotriva” și 50 de abțineri - o rezoluție care stabilește mai multe linii roșii în vederea acestor negocieri, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ei au respins încercări ale unor parlamentari britanici de a recunoaște poziția pro-UE a Gribraltarului în referendumul din Marea Britanie, scrie Reuters.

Rezoluția, care include și ”o factură de divorț”, respinge astfel propunerea premierului britanic Theresa May, care vrea să poarte în paralel negocieri în vederea Brexitului și cu privire la un acord comercial cu UE, scrie DPA.

Germanul Manfred Weber, membru CSU și un influent lider în cadrul Partidului Popular European (PPE), a avertizat Londra că ”nu-și va putea alege cireșele”.

”Un stat din afara UE nu poate să aibă aceleași condiții sau condiții mai bune decât un stat din interiorul UE”, a declarat, potrivit DPA, el în timpul dezbaterilor.

Parlamentul European urmează să aprobe acordul la care vor ajunge negociatorii Uniunii Europene și Regatului Unit.

Părțile au termen până în martie 2019 să ajungă la un acord, după declanșarea Brexitului luna trecută.

PE a stabilit miercuri condiții dure în vederea negocierilor, scrie The Associated Press.

Tranzacție agri-business: germanii de la BayWa Agri au cumpărat de la compania americană Cargill două silozuri în România cu 1.85 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție agri-business: germanii de la BayWa Agri au cumpărat de la compania americană Cargill două silozuri în România cu 1.85 milioane euro

Negociatorul-șef al UE Michel Barnier a apreciat că eventuale negocieri paralele cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniune și cu privire la viitoarea relație comercială reprezintă ”o abordare foarte riscantă”, pe care vrea să o evite.

El le-a spus europarlamentarilor că, pentru ”a reuși, avem nevoie, din contră, să consacrăm prima fază a negocierilor exclusiv ajungerii la un acord asupra principiului ieșirii” regatului din uniune.

Premierul britanic Theresa May a spus săptămâna trecută că dorește negocieri în paralel atât în vederea Brexitului, cât și cu privire la viitoarea relație - comercială -, însă președintele Consiliului European și europarlamentari influenți au argumentat împotrivă.

Negocierile în vederea Brexitului urmează să înceapă la sfârșitul lui mai, după ce liniile directoare de negociere ale celor 27 de state membre vor fi pecetluite în mandatul lui Barnier.

Londra a insistat din nou asupra faptului că vrea să se discute relația viitoare cât mai rapid posibil.

”Cele mai bune interese ale ambelor părți ale acestor negocieri vor fi cel mai bine servite prin abordarea discuției tehnice despre viitoarea relație cât mai rapid posibil în cei doi ani pe care-i avem la dispoziție”, a declarat Robin Walker, subsecretar de stat parlamentar însărcinat cu Brexitul.

În rezoluție statele membre UE sunt totodată îndemnate să nu înceapă negocieri bilaterale cu Londra până când acordul cu privire la ieșire nu este definitiv.

De asemnea, Londra este îndemnată să-și plătească facturile, care pot atinge 60 de milairde de euro.

Nigel Farage, unul dintre principalii susținători ai Brexitului, a declarat că Marea Britanie nu va fi ținută ostatică de Parlament.

OMV Petrom și Auchan vor să deschidă 15 magazine ale retailer-ului alimentar în benzinării până la finalul anului CITEȘTE ȘI OMV Petrom și Auchan vor să deschidă 15 magazine ale retailer-ului alimentar în benzinării până la finalul anului

”Vă comportați ca mafia, credeți că suntem ostatici. Nu suntem. Suntem liberi să plecăm” a declarat Farage în huiduielile colegilor săi.

Ca o ”concesie”, după aceste huiduieli, Farage a spus că este dispus să înlocuiască cuvântul ”mafia” cu ”gangsteri”, pentru a menaja anumite sensibilități italiene.

Ambele părți sunt de acord să soluționeze mai întâi problema celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie și a celor aproximativ un milion de britanici care locuiesc în alte state europene.

”Salut faptul că Parlamentul și Consiliul (europene) au stabilit acest (punct) ca primă prioritate și din perspectiva UE”, a declarat Walker .

Coordonatorul PE pentru Brexit Guy Verhofstadt a apreciat că poate ar fi fost mai bine să nu existe atât de multă pasiune în relațiile de peste Canalul Mânecii.

”N-a fost niciodată o poveste de dragoste”, a declarat el, apreciind că a fost mai degrabă ”un mariaj de conveniență”.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul european