Avocații condamnați penal nu mai pot profesa

Avocații condamnați penal nu mai pot profesa
scris 4 apr 2017

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate ridicată la prevederea din Legea avocaturii care le interzice acestora să mai profeseze dacă au fost condamnați penal, dar au declarat neconstituțională sintagma ”de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”. Potrivit unor surse din CCR, speța este similară cu prevederea din Legea 90/2001 care le interzice condamnaților penal să fie membri ai Guvernului.

CCR a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate la art. 27 lit. d) din Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, care interzice celor condamnați penal să își mai poată exercita profesia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Articolul 27 lit. d) prevede: ”Calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totodată, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate la articolul 14 lit. a) din Legea avocaturii și a constatat că sintagma „de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” este neconstituțională.

Motivul admiterii excepției este că redactarea respectivei sintagme ”este lipsită  de claritate și precizie, având în vedere că nu se precizează în mod clar acele infracțiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Așa fiind, necircumstanțierea expresă a acelor infracțiuni care sunt de natură să aducă atingere prestigiului profesiei de avocat lasă loc arbitrariului, făcând posibilă aplicarea diferențiată a sancțiunii excluderii din profesie, în funcție de aprecierea subiectivă a organelor competente”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CCR.

Fostul președinte al CNAS Lucian Duță, acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune CITEȘTE ȘI Fostul președinte al CNAS Lucian Duță, acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune

Excepția a fost ridicată de către fostul judecător Dumitru Rebegea, de la Tribunalul Prahova, condamnat în 2013 la cinci ani și jumătate de închisoare pentru corupție. După ieșirea din magistratură, Rebegea a devenit, în 2012, avocat la Baroul Dâmbovița, dar a fost exclus un an mai târziu, după rămânerea definitivă a deciziei de condamnare. Dumitru Rebegea a atacat în contecios administrativ la Curtea de Apel București excluderea sa din Barou și, în cadrul procesului, a ridicat excepția de neconstituționalitate la art. 27 lit. d) și la art. 14 lit. a) din Legea avocaților.

Surse din CCR afirmau, la începutul lunii martie, că speța privind Legea 90/2001 care le interzice condamnaților penal să fie membri ai Guvernului este similară cu excepția de neconstituționalitate ridicată la Legea avocaturii.

Curtea Constituțională a amânat, din nou miercuri, până în 27 aprilie, luarea unei decizii în privința Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal să dețină funcții în Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
avocati
condamnati penal
ccr