Majoritatea aplicațiilor medicale și de fitness din Google Play (88%) colectează mai multe date decât este nevoie, reiese dintr-un studiu publicat, recent, de Optus Macquarie University Cyber Security Hub din Sydney, citat de blogul din România al producătorului de securitate cibernetică, Eset.
"Principalele tipuri de date colectate de aplicațiile mHealth includ informații de contact, locația utilizatorului și mai mulți identificatori de dispozitiv. O parte dintre acești identificatori (ne referim în mod specific la identitatea internațională a echipamentelor mobile - IMEI, un identificator unic utilizat pentru amprentarea telefoanelor mobile; controlul accesului media - MAC, un identificator unic al interfeței de rețea în dispozitivul utilizatorului și identitatea internațională a abonatului mobil, un număr unic care identifică în mod unic fiecare utilizator al unei rețele celulare) sunt unici și persistenți, adică sunt imuabili și nu pot fi schimbați sau înlocuiți. De asemenea, pot fi utilizați de terți pentru a urmări utilizatorii din rețele și aplicații", se arată în studiul citat de Eset.
În același context s-a evidențiat faptul că două din trei aplicații colectează identificatori MAC și cookie-uri, o treime colectează adresele de e-mail ale utilizatorilor și aproximativ un sfert dintre aplicații ar putea presupune locația curentă a utilizatorului pe baza antenei la care sunt conectați.