Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine astăzi în România, într-un turneu care include și vizite în Austria și Bulgaria. El va ajunge la București la ora 12.30. Francois Coste, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Franceze, a vorbit, pentru Profit.ro, despre amploarea și caracteristicile investițiilor franceze în România. Renault, prin fabrica Dacia și industriile conexe, Orange și asigurătorul Groupama sunt cei mai mari investitori francezi, însă Coste anunță că interesul companiilor din țara sa pentru România este în continuare unul ridicat.
În prezent, mai mult de 3.000 de firme cu capital francez activează pe piața locală și plătesc salarii pentru 120.000 de angajați, arată datele prezentate de Francois Coste pentru Profit.ro. De asemenea schimburile bilaterale dintre România și Franța au depășit 7 miliarde de euro anul trecut.
În total, firmele din Franța au investit în România circa 4,2 miliarde de euro, majoritatea prin Renault , Groupama și Orange. Companiile cu capital francez ocupă poziția a treia în topul investitorilor străini din România, iar aria de interes acoperă aproape tot spectrul economic, spune Coste.
CITEȘTE ȘI Britanicii de la Alison Hayes, care produc în România haine pentru retaileri internaționali, închid fabrica din Urziceni din cauza costurilorÎn ceea ce privește numărul angajaților, top-ul este diferit. Retailul (Cora, Leroy Merlin etc) a generat 30.000 de locuri de muncă, consultanța și serviciile (BRD, Groupama, Cetelem) - peste 15.000, industria IT&C - aproape 8.000, iar transporturile - puțin sub 4.000.
“La începutul anilor 2000, investițiile franceze erau orientate către industrie, noile tehnologii și transport în mod echilibrat. Odată cu intrarea României în Uniunea Euopeană, în 2007, are loc o schimbare importantă : 56% din stoc este îndreptat către activități industriale (Renault, Michelin, Faurecia, Valeo, Sanofi, Airbus). Această proporție scade progresiv în anii de criză, pentru a se stabiliza în jurul a 46% în 2014. Serviciile financiare și de asigurări păstrează de-a lungul timpului o proporție constantă de aproximativ un sfert din totalul investițiilor (BRD, BNP Paribas, Credit Agricole, Groupama…), precum și sectorul de comerț (Carrefour, Auchan, Cora, Leroy Merlin, Decathlon…), care variază recent între 10 și 13%. Sectorul Agri&Agro își mărește ponderea și ajunge la 8% în 2014, în timp ce investițiile în sectorul IT&C nu mai depășesc 2% (Orange, Pentalog, Atos, CapGemini, Thales…).
Cele mai multe societati franceze sunt inregistate astăzi în consultanță și servicii, dar în mare parte sunt societăți medii și mici. Cea mai mare cifră de afaceri cumulată este generată de industrie (8,6 miliarde euro în 2016), comerț (5 miliarde euro) și utilități (1,3 miliarde euro)”, arată președintele Camerei de Comerț și Industrie a Franței.
Peste 100 de firme noi în căutare de oportunități
În ceea ce privește planurile de viitor ale firmelor cu capital francez, Coste afirmă că interesul pentru România continuă să se mențină ridicat, dar în ultimii ani au apărut, alături de infrastructura precară, și probleme noi, printre care se remarcă explozia costului muncii și dispariția talentelor în contextul emigrației.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română introduce plata cu cardul bancar la ghișeu. Din 2018“Investițiile franceze sunt de mai multe tipuri. Vorbim de creșterea capacităților de producție existente, cum ar fi Michelin, care anunță o extindere a uzinei de la Zalău printr-o investiție de 90 de milioane de euro și 200 de noi locuri de muncă. Vorbim de asemenea de achiziții, unde recent Leroy Merlin a achiziționat Baumax, Carrefour a achiziționat Billa, Lactalys a achiziționat Albalact și Covalact. Aceste investiții contribuie la consolidarea sectorială, care este un factor cheie al competitivității durabile a economiei românești. Avem, de asemenea, și IMMuri - în 2016, Camera de Comert și Industrie Franceză în România a acompaniat aproape 100 de proiecte de instalare sau dezvoltare pe piața românească: societăti în căutare de furnizori, de clienți sau de oportunităti de investiții”, a mai spus Coste.