O echipă de oameni de știință a anunțat că a găsit o formulă pentru un espresso perfect - acesta are nevoie de mai puține boabe de cafea, care trebuie măcinate mai mare, relatează miercuri Press Association.
Matematicieni, fizicieni și experți în domeniul materialelor și-au unit forțele pentru a elabora rețeta, iar studiul lor a fost publicat în jurnalul Matter.
''Ei au descoperit că mai puține boabe de cafea, măcinate mai mare, sunt elementul cheie pentru o băutură care e mai ieftin de preparat, mai consistentă și la fel de tare'', a declarat o purtătoare de cuvânt a Universității Portsmouth din Marea Britanie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Jamie Foster, doctor în matematică la universitatea amintită, a avut ideea acestui studiu după ce a observat că uneori două porții de espresso, preparate în aparent același mod, pot avea gusturi diferite. Echipa condusă de el a început prin a crea o nouă teorie matematică pentru descrierea extragerii cafelei dintr-un singur grăunte, unul dintre milioanele de fragmente care alcătuiesc zațul ce se adună în espressor.
Purtătoarea de cuvânt a universității a declarat: ''Noile rețete au fost testate într-o cafenea de dimensiuni mici din SUA pe o perioadă de un an au adus economii de mii de dolari. Potrivit estimărilor, aplicarea acestei măsuri la nivelul întregii piețe de cafea din SUA ar putea duce la economii de peste 1,1 miliarde de dolari americani (843 milioane de euro) pe an".