Lagerfeld, Zeffirelli și Ginger Baker, între personalitățile care au decedat în 2019

Lagerfeld, Zeffirelli și Ginger Baker, între personalitățile care au decedat în 2019
scris 28 dec 2019

Creatorii de modă Karl Lagerfeld și Emanuel Ungaro, cineaștii Agnès Varda și Franco Zeffirelli, actorii Rutger Hauer, Peter Fonda, Bibi Andersson, Marie Laforêt și Anna Karina, arhitectul I.M. Pei, scriitoarea Toni Morrison, compozitorul André Previn, solista Marie Fredriksson și bateristul Ginger Baker se numără între personalitățile internaționale care au decedat în 2019.

Compozitorul și pianistul spaniol Joan Guinjoan, figură cheie a muzicii contemporane, a murit în prima zi a anului 2019, la vârsta de 87 de ani. El este autorul unui catalog de peste 100 de lucrări de muzică de cameră și simfonică. A fost recompensat, între altele, cu Medalia de Aur pentru merite în Arte Frumoase, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Actrița Louisa Moritz, cunoscută din filme ca „One Flew Over the Cuckoo's Nest" și „Death Race 2000” și din seriale ca „MASH” și „Happy Days”, a murit pe 4 ianuarie, la vârsta de 82 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
INFOGRAFICE Predicțiile 2020 - Criza forței de muncă, accentuarea inflației, deprecierea leului, extinderea blocajului financiar CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Predicțiile 2020 - Criza forței de muncă, accentuarea inflației, deprecierea leului, extinderea blocajului financiar

Actrița și cântăreața Carol Channing, cunoscută din musicalurile de pe Broadway „Gentlemen Prefer Blondes" și „Hello, Dolly!", a murit la vârsta de 97 de ani, pe 15 ianuarie. Ea a primit un Glob de Aur pentru rolul secundar din filmul „Thoroughly Modern Millie", în 1967, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar.

Poeta americană Mary Oliver, câștigătoare a premiului Pulitzer, a murit pe 17 ianuarie, la vârsta de 83 de ani. Autoare a peste 15 colecții de poezie și eseuri, Oliver a surprins în scrierile sale disprețul pentru lăcomie, risipa și alte crime umane.

Cineastul Andrew G. Vajna, producător al unor filme precum „Rambo” și „Evita”, a murit pe 20 ianuarie, la Budapesta, la vârsta de 74 de ani.

Compozitorul Michel Legrand, premiat cu trei statuete Oscar și creatorul coloanei sonore a filmelor „Umbrelele din Cherbourg" și „Domnișoarele din Rochefort", a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, pe 26 ianuarie. Pe parcursul unei cariere de peste 50 de ani, el a lucrat cu unii dintre cei mai mari artiști, de la Ray Charles la Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet și Édith Piaf.

Pe 27 ianuarie, organistul și compozitorul francez Jean Guillou, titular timp de mai mult de jumătate de secol al marii orgi din biserica pariziană Saint-Eustache, a murit la Paris, la vârsta de 88 de ani.

Cântărețul american James Ingram, figură importantă a scenei în anii 1980, interpret al pieselor de succes „Baby Come to Me" și „Yah Mo B There", a murit la vârsta de 66 de ani, pe 29 ianuarie. Descoperit de Quincy Jones, el a fost acompaniator al lui Ray Charles și Marvin Gaye, la pian, iar în 1981 a debutat ca solist pe albumul „The Dude" al lui Jones.

Actrița Julie Adams, cunoscută din filmul „Black Lagoon” din 1954, care l-a inspirat pe cineastul Guillermo del Toro pentru realizarea „The Shape of Water”, a murit pe 3 februarie, la vârsta de 92 de ani.

În aceeași zi, Kristoff St. John, care l-a interpretat pe Neil Winters în serialul „The Young & the Restless", a murit la vârsta de 52 de ani.

Canadienii au tăiat secvența din „Home Alone 2” în care apare Donald Trump CITEȘTE ȘI Canadienii au tăiat secvența din „Home Alone 2” în care apare Donald Trump

Pe 5 februarie, la Praga, a încetat din viață regizorul ceh Václav Vorlíček, cunoscut pentru serialul de televiziune "Arabella". El avea vârsta de 88 de ani.

Jacques Ferran, fost jurnalist la L’Equipe și la France Football, a încetat din viață, pe 7 februarie, la vârsta de 98 de ani. Ferran a participat la crearea Cupei Campionilor Europeni în 1955 și la înființarea Balonului de Aur, în 1956.

Tot pe 7 februarie a murit și actorul britanic Albert Finney, de cinci ori nominalizat la Oscar și cunoscut pentru rolurile din filmele „Tom Jones", „The Dresser", „Murder on the Orient Express" și „Erin Brockovich”. El avea vârsta de 82 de ani.

Scriitoarea britanică Andrea Levy, autoare a romanelor „Small Island" și „Long Song", care a surprins perioada de după migrația populației din Caraibe în Marea Britanie pe vasul Empire Windrush (1948), a murit, pe 14 februarie, la vârsta de 62 de ani.

Actorul elvețian Bruno Ganz, cunoscut pentru rolurile din „Downfall", „The Reader" și „The Manchurian Candidate”, a murit, pe 16 februarie, la vârsta de 77 de ani.

Creatorul de modă Karl Lagerfeld a murit pe 19 februarie, la vârsta de 85 de ani. Este recunoscut ca fiind omul care a revitalizat casa Chanel, ca personaj enigmatic și designer exigent. A fost director de creație al casei Fendi și a colaborat ocazional cu brandurile de modă Chloe, Jean Patou, H&M, Hogan și Macy's. În 1984, Lagerfeld și-a lansat propria marcă, colaborând în continuare cu Chanel și Fendi. Este cunoscut la nivel mondial pentru abordarea avangardistă și relevantă a stilului. Semnătura sa: clasic atemporal asociat cu o tușă modernă și rock.

Cineastul elvețian Claude Goretta, cunoscut pentru filmul „Dantelăreasa", cu Isabelle Huppert în rol principal, a murit pe 20 februarie, la Geneva, la vârsta de 89 de ani.

Pe 21 februarie, Peter Tork, basist și clăpar al grupului american The Monkees, cunoscut pentru piese ca „I'm A Believer” și „Daydream Believer”, a murit la vârsta de 77 de ani.

Un nou post de televiziune, de anul viitor în oferta Digi TV CITEȘTE ȘI Un nou post de televiziune, de anul viitor în oferta Digi TV

În aceeași zi, cineastul american Stanley Donen, regizorul filmelor „Singin' in the Rain” și „Funny Face”, ultimul reprezentant al epocii de aur a Hollywoodului, a murit la vârsta de 94 de ani. Niciodată nominalizat la Oscar pentru filmele pe care le-a realizat, Donen a primit un trofeu onorific din partea Academiei Americane de Film în 1998, în semn de apreciere pentru opera sa „marcată de grație, eleganță, inteligență și inovație vizuală”.

Mark Hollis, solistul grupului britanic Talk Talk, celebru în anii 1980 pentru piese ca „It's My Life" și „Such a Shame", a murit pe 25 februarie, la vârsta de 64 de ani.

Pe 26 februarie, Andy Anderson, fost baterist al grupului The Cure, a murit de cancer la vârsta de 68 de ani.

Doug Sandom, primul baterist al trupei The Who, a murit pe 27 februarie, la vârsta de 89 de ani.

Compozitorul, dirijorul și interpretul germano-american André Previn, care a primit patru premii Oscar în cursul carierei sale, pentru muzica din filmele „Gigi”, „Porgy and Bess”, „Irma la Douce” și „My fair Lady”, a murit pe 28 februarie, la vârsta de 89 de ani.

Keith Flint, solist și dansator al grupului britanic The Prodigy, s-a sinucis pe 4 martie, în casa lui din Dunmow (Essex). El avea 49 de ani.

Actorul american Luke Perry, cunoscut din seriale ca „Beverly Hills, 90210" și „Riverdale”, a murit pe 4 martie, la vârsta de 52 de ani, după ce a suferit un accident vascular cerebral. Ultimul lui rol a fost în „Once upon a Time… in Hollywood”, lansat de Quentin Tarantino anul acesta.

Bateristul Hal Blaine, membru al Wrecking Crew, cel mai important grup de muzicieni de studio din SUA, a murit pe 11 martie, la vârsta de 90 de ani.

Muzicianul Dick Dale, părintele genului surf guitar și autorul piesei „Misirlou” folosită în filmul „Pulp Fiction”, a murit la vârsta de 81 de ani, pe 16 martie.

Regizorul Marlen Huțiev, realizatorul unor filme-cult în anii 1960 și părintele „noului val” al cinematografiei sovietice, a decedat pe 19 martie, la vârsta de 93 de ani.

Muzicianul de origine americană Scott Walker, una dintre cele mai enigmatice și influente figuri din istoria rockului, a murit pe 22 martie, la vârsta de 76 de ani. Stabilit în Marea Britanie, este cunoscut pentru piese precum „The Sun Ain't Gonna Shine Anymore” și „Joanna” și este considerat o influență pentru artiști ca David Bowie și Jarvis Cocker.

Agnès Varda, supranumită „bunica nouvelle vague”, apreciată pentru filme precum „Cléo de 5 à 7" și „Les Glaneurs et la Glaneuse", a murit pe 29 martie, la vârsta de 90 de ani. Festivalul de film de la Cannes a recompensat-o pe Varda cu un premiu onorific în 2015, iar în noiembrie 2017 a primit un Oscar onorific.

Pe 31 martie, rapperul Ermias Davidson Ashedom, cunoscut ca Nipsey Hussle, a fost împușcat mortal. El avea 33 de ani.

Scriitorul spaniol Rafael Sánchez Ferlosio, cunoscut pentru romanul „Peripetiile lui Alfanhui” și „Râul Jarama”, a murit pe 1 aprilie, la vârsta de 91 de ani.

Actorul Seymour Cassel, preferat al regizorilor John Cassavetes și Wes Anderson, a murit la vârsta de 84 de ani, pe 7 aprilie.

Pe 10 aprilie, cântărețul country Earl Thomas Conley, unul dintre cei mai prolifici și de succes artiști ai genului în anii 1980, a murit la vârsta de 77 de ani.

Chitaristul și claviaturistul Paul Raymond, membru al grupului UFO, a murit la vârsta de 73 de ani, pe 13 aprilie.

Actrița Bibi Andersson, preferata regizorului Ingmar Bergman, cu care a colaborat la 13 filme, între care „Persona”, a murit pe 13 aprilie, la vârsta de 83 de ani.

Romancierul, dramaturgul și poetul Warren Adler, autor al cărții „Războiul familiei Rose", care a fost adaptată pentru marile ecrane cu Michael Douglas și Kathleen Turner în distribuție, a murit pe 15 aprilie, la vârsta de 91 de ani.

Producătorul Steve Golin, premiat cu Oscar pentru „Spotlight” și nominalizat pentru „The Revenant” și „Babel”, a murit pe 21 aprilie, la vârsta de 64 de ani.

Tot pe 21 aprilie a murit și actorul Ken Kercheval, cunoscut pentru rolul Cliff Barnes din serialul „Dallas”. El avea vârsta de 83 de ani.

Top filme românești - cele mai mari încasări CITEȘTE ȘI Top filme românești - cele mai mari încasări

Cântăreața braziliană Beth Carvalho, supranumită „nașa muzicii samba", a murit pe 30 aprilie, la vârsta de 72 de ani.

În aceeași zi a fost găsit fără viață în casa lui din Anglia chitaristul Boon Gould (64 de ani), membru fondator al grupului pop Level 42, iar actorul de origine britanică Peter Mayhew, care a interpretat rolul Chewbacca în filmele „Star Wars”, a murit la vârsta de 74 de ani.

Peggy Lipton, actriță și cântăreață cunoscută pentru rolurile din „The Mod Squad" și „Twin Peaks", a murit de cancer pe 11 mai, la vârsta de 72 de ani.

Cineastul Jean-Claude Brisseau, autorul filmului „Nunta Albă/ Noce Blanche", care a însemnat debutul Vanessei Paradis în film, a murit la vârsta de 74 de ani, pe 11 mai.

Actrița și cântăreața americană Doris Day, simbol al Hollywood-ului anilor 1960, a murit pe 13 mai, la vârsta de 97 de ani.

I.M. Pei, unul dintre cei mai importanți arhitecți ai epocii moderne, care a proiectat între altele o clădire a National Gallery of Art din Washington și piramida din sticlă de la Muzeul Luvru din Paris, a murit pe 16 mai, la vârsta de 102 ani.

Pe 22 mai, scriitoarea britanică Judith Kerr, cunoscută pentru poveștile care au în centru pisica poznașă Mog, a murit la vârsta de 95 de ani.

Actorul Carmine Caridi, cunoscut pentru rolul Carmine Rosato din „The Godfather: Part II”, a murit pe 28 mai, la vârsta de 85 de ani.

Pe 6 iunie a murit, la vârsta de 77 de ani, cântărețul și pianistul Dr. John, figură emblematică a scenei din New Orleans.

Actrița de telenovele Edith González, cunoscută pentru rolurile Salome și Doña Bárbara, a murit pe 13 iunie, la vârsta de 54 de ani.

Regizorul și scenaristul Franco Zeffirelli, cunoscut pentru filme ca „Iisus din Nazareth” și „Romeo și Julieta”, a murit pe 15 iunie, la vârsta de 96 de ani.

Gloria Vanderbilt, actriță, scriitoare, antreprenoare și figură mondenă, a murit pe 17 iunie, la vârsta de 95 de ani.

Philippe Cerboneschi, pe numele de scenă Zdar, membru al duo-ului Cassius, pionier al stilului French Touch, a murit la vârsta de 50 de ani în urma unui accident petrecut pe 19 iunie.

Trompetistul Dave Bartholomew, unul dintre pionierii rock and roll-ului, cunoscut în special pentru colaborarea cu legendarul Fat Domino, a murit pe 23 iunie, la vârsta de 100 de ani.

Tot la vârsta de 100 de ani, pe 1 iulie, a murit și compozitorul Sid Ramin, premiat cu Oscar pentru adaptarea muzicii din „West Side Story” împreună cu Saul Chaplin, Johnny Green și Irwin Kostal.

TOPUL celor mai populare cărți ale anului 2019 în magazinele Diverta și așteptările pentru 2020 CITEȘTE ȘI TOPUL celor mai populare cărți ale anului 2019 în magazinele Diverta și așteptările pentru 2020

Actorul galez Glyn Houston, cu o carieră care s-a întins pe mai mult de șase decenii, a murit la vârsta de 93 de ani, pe 30 iunie.

Actorul american Richmond Shepard, cel mai vârstnic mim din lume, practician și susținător al acestei arte, tatăl cântăreței Vonda Shepard și antrenor al lui Dick Van Dyke, a murit pe 2 iulie, la 90 de ani.

Brazilianul João Gilberto, considerat părintele stilului bossa nova, a murit pe 6 iulie, la vârsta de 88 de ani.

Pe 6 iulie a murit și scriitorul Martin Charnin, creator și regizor al musicalului „Annie”, care a fost premiat cu șapte trofee Tony. El avea vârsta de 84 de ani.

Actorul Rip Torn, nominalizat la premiile Oscar și Tony, cunoscut pentru roluri din filme ca Cross Creek” și „Men in Black”, a murit pe 9 iulie, la vârsta de 88 de ani.

În aceeași zi a încetat din viață, la 91 de ani, actorul britanic Freddie Jones, care într-o carieră de 70 de ani a interpretat roluri memorabile precum cel din filmul „The Elephant Man” al lui David Lynch.

Andrea Camilleri, unul dintre cei mai populari scriitori italieni, părintele comisarului Montalbano, a murit pe 17 iulie, la vârsta de 93 de ani.

Pe 19 iulie, a murit actorul olandez Rutger Hauer, cunoscut din filme ca „Blade Runner” (1982) și „Sin City” (2005). El avea vârsta de 75 de ani.

Scriitoarea Toni Morrison, prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 1993, a murit pe 5 august, la vârsta de 88 de ani.

Actorul Peter Fonda, starul filmului „Easy Rider”, a murit pe 16 august. El avea vârsta de 79 de ani. De două ori nominalizat la Oscar - pentru scenariul „Easy Rider” (1969), pe care l-a scris cu Dennis Hopper și Terry Southern, și pentru rolul principal din „Ulee's Gold” (1997) - Peter Fonda a fost recompensat, de-a lungul carierei, cu două Globuri de Aur și o stea pe Hollywood Walk of Fame, în 2003.

Tot pe 16 august a murit și animatorul Richard Williams, premiat cu Oscar pentru scurtmetrajul „A Christmas Carol” (1971) și lungmetrajul live-action „Who Framed Roger Rabbit” (1988). El avea vârsta de 86 de ani.

Peter Lindbergh, considerat unul dintre cei mai buni fotografi de modă și „creatorul” supermodelelor din anii '90, a murit pe 3 septembrie, la vârsta de 74 de ani.

Artistul și filantropul mexican Francisco Toledo, care a folosit moștenirea culturală Zapotec în opera sa și a făcut uz de prestigiul său pentru a conserva cultura din Oaxaca, a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani.

Charlie Cole, unul dintre fotografii care au captat pe film imaginea bărbatului care a stat în fața unei coloane de tancuri în timpul protestelor din Piața Tiananmen, a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 64 de ani.

Cântărețul și compozitorul spaniol Camilo Sesto, cu o discografie de 40 de titluri, vândute în peste o sută de milioane de copii, a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 79 de ani.

Scenaristul Mardik Martin, care a colaborat cu regizorul Martin Scorsese pentru filmele „Mean Streets”, „New York, New York” și „Raging Bull”, a murit pe 11 septembrie, la vârsta de 82 de ani.

VIDEO Un bărbat jefuiește o Bancă Academy la Colorado Springs și împarte banii trecătorilor pe stradă, urându-le ”Crăciun fericit!” CITEȘTE ȘI VIDEO Un bărbat jefuiește o Bancă Academy la Colorado Springs și împarte banii trecătorilor pe stradă, urându-le ”Crăciun fericit!”

Ric Ocasek, solist al trupei The Cars, a murit pe 15 septembrie, la vârsta de 75 de ani.

Poetul american Robert Hunter, care a creat pentru Greatful Dead și Bob Dylan, a murit pe 23 septembrie la vârsta de 78 de ani.

Interpretul mexican José José, supranumit „El Príncipe de la Canción” (prințul cântecului, n.r.), a murit pe 28 septembrie, la vârsta de 71 de ani.

Pe 2 octombrie, Kim Shattuck, vedetă a scenei punk californiene, cunoscută pentru colaborările cu trupe ca Pixies și Nofx, a murit la vârsta de 56 de ani.

Actrița americană Diahann Carroll, prima femeie de culoare protagonistă într-un serial TV, care a câștigat premiile Globul de Aur și Tony și care a fost nominalizată pentru Oscar, a murit pe 4 octombrie, la vârsta de 84 de ani.

Bateristul Ginger Baker, cofondator al trupei Cream, cunoscut drept unul dintre cei mai inovativi din muzica rock, a murit la vârsta de 80 de ani, pe 6 octombrie.

Actorul Robert Forster, nominalizat la Oscar pentru rolul din „Jackie Brown”, a murit pe 11 octombrie, la vârsta de 78 de ani.

Balerina cubaneză Alicia Alonso, considerată una dintre cele mai importante dansatoare ale secolului 20, a murit pe 17 octombrie, la vârsta de 98 de ani.

Regizorul și producătorul britanic Paul Turner, nominalizat la Oscar pentru „Hedd Wyn”, a murit pe 1 noiembrie, la vârsta de 73 de ani.

Cântăreața și actrița franceză Marie Laforêt, cunoscută din filmul „ Plein soleil”, în care a jucat alături de Alain Delon, a murit pe 2 noiembrie, la vârsta de 80 de ani.

Producătorul croat Branko Lustig, recompensat cu Oscar pentru filmele „Lista lui Schindler" și „Gladiatorul", a murit, la vârsta de 87 de ani, pe 14 noiembrie.

Pe 16 noiembrie, fotograful britanic Terry O’Neill, autorul unor imagini celebre ale anilor ’60, a încetat din viață la vârsta de 81 de ani.

Celebrul bucătar britanic Gary Rhodes a murit, pe 26 noiembrie, din cauza unei hemoragii cerebrale.

Compozitorul Irving Burgie, care a ajutat la popularizarea muzicii din Caraibe și a semnat celebra piesă „Day-O (The Banana Boat Song)”, a murit pe 29 noiembrie, la vârsta de 95 de ani.

Mayweather, cel mai bine plătit sportiv al ultimilor 10 ani. Și o surpriză CITEȘTE ȘI Mayweather, cel mai bine plătit sportiv al ultimilor 10 ani. Și o surpriză

Dirijorul leton Mariss Jansons, care a condus Oslo Philharmonic și London Philharmonic Orchestra, premiat cu Grammy, a murit pe 30 noiembrie, la vârsta de 76 de ani.

Rapperul Juice WRLD, în vârstă de 21 de ani, care a lansat în ultimul an și jumătate trei materiale de studio ce au ajuns în top 10 al Billboard 200, a murit pe 8 decembrie.

Tot pe 8 decembrie a murit și Caroll Spinney, păpușarul care a lucrat timp de cinci decenii pentru show-ul de televiziune „Sesame Street”. El avea vârsta de 85 de ani.

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, care a creat duo-ul pop Roxette împreună cu Per Gessie în 1986, a murit la vârsta de 61 de ani, pe 9 decembrie.

Pe 12 decembrie, actorul Danny Aiello, cunoscut pentru roluri din filme ca „Do the Right Thing”, pentru care a primit și o nominalizare la Oscar, și „Moonstruck”, a murit la vârsta de 86 de ani.

Actrița Anna Karina, cunoscută în special pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit pe 14 decembrie, la vârsta de 79 de ani.

Pe 22 decembrie, la Paris, a murit reputatul creator de modă Emanuel Ungaro, iar pe 25 decembrie, la Dresda, tenorul și dirijorul german Peter Schreier.

Interpretul country și rockabilly Sleepy LaBeef a murit pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, în aceeași zi cu Jerry Herman, care a creat muzica și versurile pentru spectacole de pe Broadway precum „Hello, Dolly!” și „La Cage aux Folles”. Herman, premiat între altele cu două trofee Tony și tot atâtea Grammy, avea 88 de ani și în anii 1980 a fost diagnosticat cu HIV.

viewscnt
Afla mai multe despre
lagerfeld
zeffirelli
toni morrison
marie fredriksson