FOTO Herculane Stories, primul muzeu virtual dedicat unei stațiuni turistice din România. A fost reconstituită digital Vila Elisabeta

FOTO Herculane Stories, primul muzeu virtual dedicat unei stațiuni turistice din România. A fost reconstituită digital Vila Elisabeta
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2024

A fost lansat muzeul virtual Herculane Stories, o inițiativă complexă, dezvoltată în ultimul an de Asociația ESCU, prin care s-au colectat, digitalizat, cercetat și prelucrat mii de materiale și obiecte care sunt în strânsă legătură cu patrimoniul stațiunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Proiectul de pionierat a adus împreună operatori culturali, instituții, experți, colecționari, dezvoltatori și programatori new media, personalități și membri ai comunității locale, pentru a recupera și revitaliza reperele turistice și culturale ale orașului, pentru a-i construi o narațiune deopotrivă obiectivă și emoțională, prezentată din mai multe perspective.

În muzeul virtual se regăsește o colecție impresionantă ca impact vizual de articole curatoriate din multiple surse, care acum vor avea o amprentă digitală permanentă ce le va spune povestea.

Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme CITEȘTE ȘI Buget mai mare pentru IMM Plus - Crește cu 2,5 miliarde lei, vor fi sprijinite alte peste 2.300 firme

Acest lucru a implicat construirea unui muzeu virtual cu destinație de promovare, conservare și valorificare a patrimoniului cultural material și imaterial al stațiunii, cât și instrumente multidisciplinare, precum expoziții online și fizice, ateliere educative și interviuri, urmând ca fir roșu readucerea în prim-plan a evoluției orașului în timp și spațiu și prin oamenii care au avut o conexiune cu orașul sub o formă sau alta.

"Herculane Stories a pornit de la un vis personal și o dorință de implicare în viața stațiunii, dincolo de experiența romanțată de simplu turist, lucru care s-a transformat cumva natural într-un proiect-experiment matur, ce a condus la realizarea unei platforme online multimodală ca senzație de navigare, reactivare și mapare culturală și turistică a principalelor repere istorice și comunitare din Băile Herculane. Stațiunea și oamenii de acolo merită din plin configurarea unui muzeu fizic, de sine stătător, însă până atunci, Herculane Stories reprezintă un context prielnic pentru a oferi o incursiune interactivă în poveștile de viață ale oamenilor din localitate, a căror memorie e încă activă astăzi și ale căror mărturii pot contribui la cum înțelegem, interpretăm, construim sau deconstruim identitatea culturală a acestei stațiuni, în sens universal. Prin proiectul nostru, povestea fermecătoare și aproape poetică a Băile Herculane este păstrată, celebrată și dusă mai departe în era digitală, invitând la explorare și descoperire de către vizitatori din întreaga lume", a spus Andreea Dănescu, fondator Herculane Stories, președinte Asociația ESCU.

Rezultatul final este un muzeu virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spațiilor și a obiectelor și materialelor 3D documentate, juxtapuse cu istorisirile relatate de comunitatea locală, urmărind o descriere documentată, extrem de vie și amănunțită a vieții locale cu întreg universul său de activități, istorii intime și simbolistică a locului.

Etapele de dezvoltare ale proiectului

Cercetare, scanare 3D și programare

Proiectul Herculane Stories și-a asumat în urmă cu un an expunerea acestor povești și istorii prin găzduirea inițial a unei expoziții fizice pop-up, apoi prin etapa cea mai amplă, pe care urmează să o experimentați în muzeul virtual interactiv, care leagă modelele 3D ale zonei geografice, Vila Elisabeta - ca spațiu imaginar ce găzduiește muzeul, situl istoric cheie al muzeului, apoi diferitele artefacte și materialele multimedia care variază de la arhive de fotografii, obiecte personale, scanari digitale istorice, animații, documente, înregistrări video și audio, precum și alte formate. Prin aceste conversații și maleabilitatea datelor digitale, sperăm să creștem implicarea vizitatorilor și să putem îmbogăți povestirile importante din punct de vedere istoric prin interacțiuni directe și imediate ale acestora cu exponatele muzeului virtual.

"Acest proiect a deschis explorarea duală atât a trecutului istoric prin arhivarea digitală a unui patrimoniu bogat și unic în România acumulat în ultimii aproape 2000 de ani și până astăzi, cât și o explorare a viitorului, cartografiind noi formate media interactive, tridimensionale și imersive, capabile să interpreteze conceptul muzeal în prezentul digital și să îl disemineze publicului online și offline deopotrivă", a afirmat Ciprian Făcăeru, scenograf muzeu virtual, din echipa Augmented Space Agency.

Conținut expozițional:

Combinând arta cu creativitatea, expoziția virtuală este structurată pe mai multe paliere scenografice, care îmbină cronologic firul narativ al istoriei cu obiecte de patrimoniu și de arhivă personală. În acest fel, muzeul virtual devine un spațiu conversațional prin care s-au colectat, documentat, expus și arhivat digital mărturiile vii ale comunității, de la povești trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural și fenomenele istorice și culturale zonale. În urma mai multor cercetări antropologice și discuții cu comunitatea locală, am creat în cadrul expoziției o zona participativă în care veți regăsi o colecție impresionantă de arhivă de fotografii, obiecte personale, consemnări sub formă de texte și obiecte din ultimul secol care își spun povestea digitală și păstrează moștenirea culturală a stațiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
baile herculane
muezu virtual
vila elisabeta