Dragostea Franței pentru un fel de mâncare făcut din picioare de broască generează critici înainte de Crăciun

Dragostea Franței pentru un fel de mâncare făcut din picioare de broască generează critici înainte de Crăciun
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Franța își adoră felul de mâncare cuisses de grenouilles, făcut din picioare de broască. Dar unii activiști sunt foarte supărați, scrie Politico.

Potrivit grupurilor de protecția mediului, consumul acestei delicatese tradiționale franceze – picioare de broască, de obicei sotate cu usturoi și suc de lămâie sau prăjite în pesmet – atinge un vârf în timpul Crăciunului în Franța, unde aproximativ 100 de milioane de broaște sunt ucise în fiecare an pentru a aproviziona piața, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
\ CITEȘTE ȘI "Rizz" a fost desemnat "cuvântul anului 2023" de Dicționarul Oxford

Acum, ONG-urile Robin de Bois și Pro Wildlife au lansat o campanie de socializare pe X și Facebook pentru a-i determina pe consumatorii francezi să se gândească de două ori înainte de a cumpăra picioare de broască, subliniind posibila dispariție a speciei, cruzimea față de animale și condițiile insalubre în care sunt transportate.

„Oriunde dispar broaștele, iar controlorii naturali de insecte nu mai există, utilizarea pesticidelor crește vertiginos”, a declarat Sandra Altherr de la Pro Wildlife pentru POLITICO.

Franța – care a interzis vânătoarea comercială locală de broaște în anii 1980, cu unele excepții – importă majoritatea broaștelor comestibile din țări precum Indonezia și Turcia, unde populația lor în declin amenință biodiversitatea.

Ministrul Culturii: Marile studiouri americane de film sunt interesate să revină în Romania CITEȘTE ȘI Ministrul Culturii: Marile studiouri americane de film sunt interesate să revină în Romania

Potrivit unui studiu privind broaștele de apă, broaștele recoltate ar putea să dispară până în 2032 în sudul Turciei. Situația era similară în India și Bangladesh în anii 1980, înainte ca aceste țări să introducă o interdicție de export. Indonezia, Vietnam, Turcia și Albania au devenit acum principalii furnizori.

„Analiza noastră a arătat că numai Franța importă anual un total de peste 3.000 de tone, dintre care 80% provin din Indonezia, 13% din Vietnam, 3,4% din Turcia și puțin sub 1% din Albania”, a declarat Charlotte Nithart de la ONG-ul Robin des Bois într-un comunicat de presă.

ONG-urile cer UE să se asigure că există o trasabilitate clară și transparență atunci când vine vorba de broaștele importate.

Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari pentru Binance CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari pentru Binance

„Vrem o imagine de ansamblu clară a speciilor, pentru că, deocamdată, datele Eurostat arată doar „picioare de broască””, a declarat Nithart pentru POLITICO, adăugând că speciile de broaște ar trebui să fie enumerate și în cadrul Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (cunoscută sub numele de CITES). „Acest lucru nu va duce la interzicerea comerțului, dar acesta poate fi controlat”, a susținut ea.

Direcția Generală de Mediu a Comisiei Europene nu a răspuns solicitării Politico de a face comentarii până la ora publicării.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
broaste