DECIZIE Program pentru a salva anual 100 monumente istorice aflate în stare avansată de degradare. Finanțarea alocată și beneficiari eligibili

DECIZIE Program pentru a salva anual 100 monumente istorice aflate în stare avansată de degradare. Finanțarea alocată și beneficiari eligibili
scris 5 dec 2023

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat un proiect de lege pentru instituirea Programului Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil (PNSP), care va fi gestionat de Institutul Național al Patrimoniului și va avea ca obiectiv punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare de la nivelul tuturor judeţelor României și a municipiului București.

Suma maximă acordată pentru fiecare monument istoric admis la finanţare în cadrul PNSP a fost stabilită la 500.000 lei, iar sumele vor proveni din procentul de 3% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc și care este direcționat anual către Ministerul Culturii pentru finanțarea lucrărilor de restaurare, conservare și consolidare la monumentele istorice. Acești bani se vor duce acum direct la Institutul Național al Patrimoniului, pentru finanțarea noului program.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO O lucrare a pictorului Adrian Ghenie, vândută la Hong Kong cu 5 milioane euro. Un colaj din aceeași serie a fost vândut și la București CITEȘTE ȘI FOTO O lucrare a pictorului Adrian Ghenie, vândută la Hong Kong cu 5 milioane euro. Un colaj din aceeași serie a fost vândut și la București

Inițiativa vine după ce, anul acesta, chiar la inițiativa fostului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, puterea a desființat practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice.

Potrivit însă unui alt proiect adoptat de senatori, proprietarii imobilelor monument istoric în cazul cărora autorităților constată că sunt în pericol de prăbușire, distrugere sau alterare semnificativă vor avea termen de un an pentru a efectua lucrări de construcții care să le scoată din pericol.

Senatul a aprobat recent și un proiect de lege care instituie un alt program multianual, intitulat ”Primul Monument Restaurat", ca program guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice și juridice la conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor prin contractarea de credite garantate de stat. Prin program vor putea fi acordate finanțări de maximum 70.000 euro, respectiv 140.000 euro în vederea restaurării unui imobil monument istoric sau a unei părți din acesta. Fondurile vor putea fi asigurate și din granturi ale autorităților locale, în limita bugetelor proprii aprobate în acest scop.

Amenzi uriașe pentru consumul de alcool în anumite spații CITEȘTE ȘI Amenzi uriașe pentru consumul de alcool în anumite spații

Conform proiectului adoptat acum de Parlament și care mai trebuie promulgat, la data de 1 octombrie a fiecărui an, Institutul Național al Patrimoniului anunță deschiderea competiției pentru includerea în PNSP, iar dosarele se depun pe parcursul a 30 de zile calendaristice. Dosarele depuse se examinează în şedinţa Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, care decide clasamentul pentru fiecare județ, respectiv municipiul București.

Pot depune proiecte spre finanţare în cadrul PNSP persoane fizice sau persoane juridice de drept public sau privat care fac dovada calităţii de proprietar, deţinător al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare al unui monument istoric care au obţinut în prealabil un acordul/avizul Ministerului Culturii pentru punerea în siguranţă în primă urgenţă pentru obiectivul respectiv. Sunt eligibili şi proprietarii unui imobil parte a unui ansamblu sau sit din Lista Monumentelor Istorice.

Criteriile în funcţie de care este stabilit clasamentul dosarelor depuse în vederea finanţării prin PNSP sunt următoarele: a) starea de degradare a monumentului istoric; b) urgenţa intervenţiei de punere în siguranţă în relaţie cu tipul materialelor de construcţie folosite, punerea lor în operă şi factorii de mediu înconjurător care interacţionează cu monumentul istoric; c) pericolul public; d) valoarea culturală a monumentului istoric, prioritizându-se în ordine monumentele aflate în lista patrimoniului mondial, a celor aflate pe lista indicativă UNESCO a României, a monumentelor de categoria A şi a celor de categoria B; e) prin intervenția propusă spre finanțare se are în vedere și conservarea componentelor artistice ale monumentului istoric.

În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a noii legi, Guvernul va trebui să adopte normele metodologice privind elaborarea și derularea Programului Național de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil.

viewscnt
Afla mai multe despre
monument
istoric
program
salva
scoatem
pericol
100
finanțare