Comisia Europeană va propune vineri renunțarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat câteva milioane de cetățeni europeni, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP. Parlamentarii români au fost printre primii care au inițiat un proiect de lege în acest sens, dar Senatul a respins proiectul după ce Guvernul a arătat că e nevoie de o decizie la nivelul UE.
"Oamenii doresc acest lucru și o vom face", a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF. "Acest lucru va fi decis astăzi" în cadrul executivului european, a spus Juncker, adăugând că ideea este să se rămână permanent la ora de vară, arată Agerpres.
Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea statelor membre UE și a Parlamentului European.
CITEȘTE ȘI Un studiu Oxford Economics relevă motivul pentru care munca la birou devine tot mai puțin productivă și-i face pe angajați să-și caute alt loc de muncăSenatorii au respins, în luna mai, proiectul de lege ca România să renunțe la ora de vară, așa cum au propus mai mulți parlamentari români după ce și la nivel european a fost luată în considerare ideea.
Ministerul Sănătății arătase că o astfel de măsură este chiar binevenită, având în vedere că trecerea la ora oficială de vară presupune un efort din partea organismului, dar în cele din urmă Guvernul s-a opus adoptării inițiativei legislative.
Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenți au fost din Germania.
CITEȘTE ȘI FOTO Casa generalului Constantin D. Nicolescu, construită în 1890, este scoasă la vânzare de la 1,3 milioane de euroSondajul vine ca urmare a unei rezoluții adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum și în urma solicitărilor cetățenilor și a câtorva state membre.
Românii trec în fiecare an la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie. Această trecere a avut loc anul acesta la 25 martie, când ceasurile au fost date înainte cu o oră, ziua respectivă fiiind cea mai scurtă din an. Din 25 martie până în 30 octombrie, perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.
Ora de vară a fost introdusă prima dată în 1916, după Primul Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au introdus primele ora de vară pentru a economisi din rezervele de cărbune.
În România a fost introdusă pentru prima dată în 1917, dar din 1943 s-a renunțat la această practică, pentru a se reveni abia în 1979.
În prezent, ora de vară este aplicată în fiecare an prin darea ceasurilor cu o oră înainte în ultima duminică din martie și revenirea la ora normală în ultima duminică din octombrie.