Cel puțin trei grupuri de cercetători americani lucrează la vaccinuri care să prevină supradozajul de opioide, scrie nbcnews.com.
Dezvoltarea acestor seruri se află în fază încipientă. Săptămâna aceasta, a șasea persoană a primit o doză dintr-un astfel de vaccin într-un studiu derulat la Universitatea Columbia, scrie News.ro.
Studiul - primul care testează siguranța și eficiența unui vaccin împotriva supradozei de opioide la oameni - este condus de Sandra Comer, profesor de neurobiologie la departamentul de psihiatrie din Vagelos College of Physicians and Surgeons de la Columbia University, și de Marco Pravetoni, de la Facultatea de Medicină din Universitatea Minnesota.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Toți participanții se află în faze active de dependență și sunt găzduiți, în timpul studiului clinic, timp de zece săptămâni, de Universitatea Columbia și de o clinică. Cercetătorii trebuie să administreze participanților doze neletale de opioide, inclusiv heroină, după vaccinul experimental, pentru a vedea cum funcționează acesta.
„Aceștia sunt oameni consumatori activi de opioide”, a spus Comer. „Nu vrem să administrăm cuiva care este stabil și răspunde bine la tratament, pentru că ar putea provoca o recidivă”.
Dacă se dovedește a fi eficient, un astfel de vacin ar fi o importantă opțiune salvatoare de vieți, a explicat dr. Nora Volkow, director al National Institute on Drug Abuse.
„Avem nevoie de cât mai multe unelte eficiente pentru a accelera capacitatea de a preveni și trata tulburările de consum al opioidelor și supradozajul”.
Pravetoni a menționat: „Principiul este destul de simplu. Activează sistemul imunitar al pacientului să dezvolte anticorpi față de țintă”.
Este aceeași idee de bază ca la toate vaccinurile - antrenarea sistemului imunitar să creeze anticorpi care să vizeze și distrugă un anumit intrus.
În studiul de la Columbia, vaccinul țintește un anumit tip de narcotice: oxicodona, opioid folosit în analgezice care tratează dureri severe.
Vaccinul nu previne nevoia resimțită pentru medicament, dar poate servi ca nivel adăugat de protecție pentru cei care prezintă acest risc, a mai spus Comer.
Cheia este reducerea deceselor provocate de supradoză.
„Sunt mulți care lucrează la produse de tipul vaccinului pentru tratarea tulburărilor în consumul de opioide”, a declarat Sharon Walsh, director la Center on Drug and Alcohol Research de la University of Kentucky, care a caracterizat eforturile ca „inventive”.
Supradozele de medicamente și droguri au ucis 93.331 de oameni în SUA anul trecut. Opioidele au reprezentat aproximativ 70% din acest total.
În 2019, cel mai recent an pentru care există date, National Survey on Drug Use and Health a raportat că 1,6 milioane de oameni rezintă tulburări de consum al opioidelor - dependența aproape imposibil de ținut în frâu, chiar și cu ajutor profesionist.
Majoritatea celor care au murit din cauza unor astfel de supradoze nu au consumat pentru amuzament, a explicat dr. Andrew Kolodny, director la Opioid Policy Research Collaborative de la Brandeis University din Massachusetts. „Dacă ești dependent de opioidele prescrise de medic, nu o faci pentru că e distractiv. O faci pentru că trebuie, odată ce ești prins”.
Nu este neobișnuit pentru oameni să ajungă la opioide prin intermediul analgezicelor prescrise și să dezvolte o dependență de droguri mai puternice, precum heroina.
Potrivit unui sondaj National Institute on Drug Abuse, peste 10 milioane de oameni au raportat că au abuzat de opioide în ultimul an.
Datele de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că numărul deceselor provocate de supradoză a crescut cu aproximativ o treime în 2020 față de 2019. Fentanilul, opioid sintetic, reprezintă unul dintre principalii factori. Poate fi de 100 de ori mai puternic decât morfina și este deseori adăugat drogurilor ilicite precum cocaina.
Acest opioid este ținta unui alt vaccin aflat în dezvoltare. Dr. Ofer Levy, director al Precision Vaccines Program de la Boston Children's Hospital, conduce studiul aflat de asemenea în fază incipientă. Serul, în principiu, va funcționa la fel ca cel testat la Columbia, însă țintește fentanilul. El și echipa sa speră ca, în următorii ani, să treacă la studierea lui pe oameni.
Cercetătorii de la Scripps Research din La Jolla (California) investighează un potențial vaccin care să țintească atât fentanilul, cât și carfentanilul. Datele preliminare au fost publicate în ACS Chemical Biology la începutul acestui an.
Cercetarea în derulare a descoperit până acum la șoareci de laborator o creștere de anticorpi la ambele opioide și o reducere a cantității de drog care ajunge la creier.
Kim Janda, profesor de chimie și imunologie la Scripps, care conduce studiul, a spus că echipa sa este concentrată și pe un alt tip de inhibitor - un anticorp monoclonal, care oferă protecție imediată.
Chiar dacă se dovedesc eficiente, experții spun că vaccinurile foarte probabil vor fi combinate cu alte medicamente anti-dependență și programe de consiliere.