Un ceas de buzunar care i-a aparținut lui Mihai Eminescu, cu dedicația ”Maestrului slovei” din partea Junimiștilor, a fost achiziționat, marți seară, cu prilejul licitației ”Istoria Românilor”, de un cumpărător care a făcut online o ofertă de 19.000 euro.
Prețul de pornire în licitația organizată de Artmark a fost de 5.000 euro, iar la prețul final de 19.000 se adaugă comisionul casei de licitații.
Ceasul este gravat pe capacul din spate cu inițialele poetului, "M. E.", încadrate de motive florale, și i-a fost oferit cadou poetului din partea membrilor societății "Junimea", în anul 1876, când Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iași, revizor școlar pentru județele Iași și Vaslui, și redactor la ziarul "Curierul de Iași.
La licitația “Istoria Românilor” a fost scoasă la vânzare și cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieții sale de către Aegidus Sadeler II în 1601. Gravura a pornit de la 2.500 euro și a fost achiziționată pentru 4.750 euro.
CITEȘTE ȘI Colecția lui Vadim Tudor, vândută parțial cu peste 64.000 de euro. Trei semnături ale lui Napoleon - 7.000 euro, manuscrisul lui Badea Vasile – 5.000 euroÎn cadrul licitației, un timbru Cap de Bour 108 de parale, din 1858, a fost vândut pentru 9.500 de euro.
Deși rară, "Istoria revoluțiilor moderne din Valahia" (Veneția, 1718) de Anton-Maria del Chiaro, celebrul învățat Italian ce a servit lui Constantin Brâncoveanu de sfetnic și secretar nu și-a găsit cumpărător la prețul de 8.000 euro, la care a fost pusă în vânzare. Volumul conține, între altele, gravura originală a portretului lui Constantin Brâncoveanu și copiilor săi, realizată de Alexander a'Via.