Casa de licitații Sotheby's a anunțat că o pictură atribuită pictorului olandez Frans Hals, pe care a vândut-o în 2011 cu suma de 10,8 milioane de dolari, nu este autentică, informează BBC.
Reprezentanții casei de licitații au spus că ”au anulat vânzarea și au rambursat clientului întreaga sumă”, după ce testele au dovedit că pictura, intitulată ”An Unknown Man”, era ”fără nicio îndoială” un fals, arată news.ro.
O anchetă a fost demarată după ce poliția a primit informații referitoare la existența unei scheme vaste de falsificare a operelor de artă.
Se crede că autorul ar fi vinovat și de falsificarea unei picturi atribuite maestrului italian Orazio Gentileschi, care a fost împrumutată unui prestigios muzeu britanic, National Gallery.
CITEȘTE ȘI Un tablou de Adrian Ghenie cu un nume folosit de o televiziune va fi vândut la Londra pornind de la 1 milion lire sterlineAcea pictură, ”David Contemplating the Head of Goliath”, a fost împrumutată muzeului londonez de actualul ei proprietar în 2013 și a fost expusă până în martie 2016. Pictura a fost apoi returnată proprietarului.
O altă lucrare controversată, atribuită artistului renascentist Lucas Cranach cel Bătrân, a fost confiscată de autoritățile din Franța în luna martie după ce mai mulți experți au spus că au dubii în privința autenticității sale.
Opera de artă a fost împrumutată unei expoziții din Aix-en-Provence de Hans-Adam al II-lea, prințul domnitor din Lichtenstein.
Potrivit The Art Newspaper, tabloul a ieșit pe piață în 2012 și a fost vândut ”cu bună credință” prințului, în 2013.
Potrivit Sotheby's, ”cu acordul vânzătorului” picturii atribuite lui Frans Hals, care a fost vândută în 2011, casa de licitații ”l-a informat pe cumpărător în legătură cu o posibilă problemă de autenticitate a picturii”.
Casa a supus pictura lui Hals ”unei analize tehnice în profunzime”, după ce a intrat în posesia unor informații despre o posibilă legătură a picturii cu falsul atribuit lui Cranach.
Testele au dovedit ”prezența unor materiale moderne ce au fost folosite în lucrare, într-un fel care demonstrează că aceasta nu putea fi pictată în secolul al XVII-lea”, au precizat reprezentanții casei de licitații.