Autoritățile italiene vin cu un plan guvernamental anti-obezitate

Autoritățile italiene vin cu un plan guvernamental anti-obezitate
scris 6 mar 2023

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial. Acest lucru este valabil și pentru Italia, unde se lucrează la o serie de contramăsuri pe mai multe niveluri și unde s-a ajuns la punctul în care se conturează ideea creării unui program național care să includă și metode de prescriere a exercițiilor fizic pe teritoriul național, așa cum a anticipat ministrul sănătății, Orazio Schillaci, cu ocazia prezentării Zilei mondiale a obezității, programată pe 4 martie, scrie Il Sole 24 Ore, citat de Rador.

Pentru Schillaci problema este „o provocare importantă, care trebuie înfruntată împreună, cheia fiind prevenirea, încurajarea adoptării unor stiluri de viață sănătoase, pornind de la o alimentație corectă și lupta împotriva unui stil de viață sedentar”.

Urmărește-ne și pe Google News
Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă CITEȘTE ȘI Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă

Conform datelor furnizate de cel de-al patrulea Raport Italian Barometru Obezitate, prezentat în data de 29 noiembrie 2022, în Italia există 6 milioane de persoane care suferă de obezitate, aproximativ 12% din populația adultă, peste 25 de milioane de persoane supraponderale, adică 46% dintre adulți (peste 23 de milioane de persoane), și 26,3% dintre copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani (2 milioane și 200 de mii de persoane). Subliniind dimensiunea fenomenului în Italia, președinții inter-grupului parlamentar de obezitate și diabet zaharat și reprezentanți ai comunității științifice și ai pacienților, au semnat o scrisoare în care cer „Considerarea obezității o prioritate socială și de sănătate”.

Există o strânsă corelație între excesul de greutate și „dezvoltarea bolilor cronice netransmisibile precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul, care la rândul lor sunt responsabile pentru un număr mare de decese și ani trăiți în stare precară de sănătate, cu o creștere semnificativă a costurilor sănătății și probleme sociale”, a explicat din nou Schillaci, subliniind că „cheltuielile publice pentru bolile corelate și prevenibile continuă să crească: am ajuns la 67 de miliarde, de aceea este evident că reducerea obezității înseamnă contracararea apariției acestor boli prin îmbunătățirea stării de sănătate a populației și sustenabilitatea economică a sistemului”.

În conformitate cu obiectivele programului „Câștigarea Sănătății” și Planului Național de Prevenire 2020-2025, Ministerul Sănătății este implicat în strategii naționale cu rolul activ al Regiunilor, care prevăd promovarea unor stiluri de viață corecte în rândul populației și la subiecții cu risc și care identifică lupta împotriva obezității și excesului de greutate prin reducerea inactivității fizice și sedentarismul, creșterea consumului de fructe și legume, reducerea consumului excesiv de sare ca „Linii strategice de intervenție” pe care trebuie să le urmărească toate Regiunile în Planurile Regionale de Prevenire. Strategii în care, potrivit ministrului, este important sprijinul medicilor de familie și al pediatrilor pentru a contribui la promovarea adoptării unui stil de viață sănătos de către copii, adulți și vârstnici. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
sport