Incursiunea ucraineană vizează "destabilizarea" Rusiei, afirmă Kievul

Incursiunea ucraineană vizează "destabilizarea" Rusiei, afirmă Kievul
scris 11 aug 2024

Incursiunea în regiunea rusă Kursk este o încercare de a "întinde" forțele Moscovei și de a "destabiliza" Rusia, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt intervievat de AFP în a șasea zi a operațiunii surpriză.

După luni de retragere în fața armatei Kremlinului pe frontul de est, Ucraina a lansat marți o operațiune de o amploare fără precedent în regiunea Kursk, la frontiera cu Rusia, pătrunzând, potrivit analiștilor, cel puțin cincisprezece kilometri și preluând controlul asupra mai multor localități, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Scopul este de a întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situația în Rusia - pentru că este incapabilă să își protejeze propriile frontiere - și de a transfera războiul pe teritoriul rus", a declarat sâmbătă seara un oficial ucrainean din domeniul securității, sub rezerva anonimatului.

CITEȘTE ȘI Bulgaria se îndreaptă spre un sezon turistic solid, milioane de turiști străini

Armata rusă a declarat miercuri că Ucraina a desfășurat aproximativ 1.000 de soldați în cadrul incursiunii, ceea ce a luat Kremlinul prin surprindere. Întrebat despre această declarație rusă, oficialul ucrainean a replicat că au fost implicate "mult mai multe" trupe ale Kievului, "mii".

"MUTAREA RĂZBOIULUI"

După zile de tăcere cu privire la operațiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut-o pentru prima dată în discursul său către compatrioți de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să "mute războiul pe teritoriul agresorului".

Ca răspuns la acest atac, Rusia a trimis întăriri și a introdus un regim "antiterorist" în trei regiuni de la frontiera cu Ucraina, printre care Kursk.

Moscova a anunțat sâmbătă că a evacuat peste 76.000 de persoane din zona afectată de incursiune. Ucraina, la rândul său, a solicitat evacuarea a cel puțin 20 000 de civili din regiunea Sumî, peste graniță de Kursk.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și, de atunci, se află într-o ofensivă necruțătoare, ocupând o mare parte din estul și sudul țării și supunând orașele ucrainene unor atacuri zilnice cu artilerie, rachete și drone.

PRESIUNEA RUSĂ ÎN EST NU A SCĂZUT

Potrivit oficialului ucrainean, incursiunea a fost inițial destinată să devieze forțele ruse din regiunile ucrainene Harkov (nord-est) și Donbas (est) pentru a reduce presiunea asupra trupelor Kievului, care sunt depășite numeric și nu au arme. Dar, pentru moment, incursiunea nu pare să fi avut prea mult efect pe frontul de est, a recunoscut acest oficial.

"În principiu, situația nu s-a schimbat. Presiunea lor în est continuă, ei nu își retrag trupele din această zonă", chiar dacă "intensitatea" atacurilor rusești în est a "scăzut puțin", a detaliat el.

Campania lui Trump susține că mesajele sale interne au fost piratate de Iran CITEȘTE ȘI Campania lui Trump susține că mesajele sale interne au fost piratate de Iran

"În orice caz, este plăcut. Este o operațiune foarte bună" care "i-a prins pe ruși cu garda jos" și "ne-a ridicat cu adevărat moralul, pe cel al armatei ucrainene, al statului și al societății" epuizate de doi ani și jumătate de invazie, a mărturisit acest oficial ucrainean. "Această operațiune a arătat că putem ataca și avansa", a subliniat el.

Mai devreme sau mai târziu, în opinia sa, Rusia va "opri" trupele ucrainene în regiunea Kursk, dar dacă "după un anumit timp, nu va reuși să recucerească aceste teritorii, ele ar putea fi utilizate în scopuri politice", de exemplu, în timpul negocierilor de pace, a adăugat oficialul.

ALIAȚII AU FOST AVERTIZAȚI

El a afirmat că Rusia pregătește un atac masiv cu rachete împotriva "centrelor decizionale" din Ucraina ca răspuns la această ofensivă.

Oficialul susține că aliații occidentali ai Ucrainei au fost avertizați cu privire la această incursiune. "Având în vedere că armele occidentale sunt utilizate în mod activ" în această operațiune, "partenerii noștri occidentali au fost indirect implicați în planificarea acesteia", a spus el.

Casa Albă a declarat miercuri că a contactat Ucraina pentru a afla mai multe despre "obiectivele" incursiunii.

FOTO Nicușor Dan: Au început lucrările de decolmatare a Lacului Tineretului, acțiune care nu a mai fost făcută de peste 25 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan: Au început lucrările de decolmatare a Lacului Tineretului, acțiune care nu a mai fost făcută de peste 25 de ani

De asemenea, oficialul ucrainean a asigurat Casa Albă că trupele ucrainene respectă dreptul internațional umanitar în timpul incursiunii și că nu au nicio intenție de anexare a zonelor pe care le ocupă în prezent. "Nu există nicio idee de anexare... Acționăm în strictă conformitate cu dreptul internațional", a spus el. "Nu executăm prizonieri, nu violăm femei, nu jefuim", a dat asigurări oficialul. "Bucea, Irpin - nimic din toate acestea nu s-a întâmplat sau nu se va întâmpla", a adăugat el, referindu-se la atrocitățile care ar fi fost comise de trupele ruse în aceste orașe ucrainene la începutul invaziei, în 2022.

Întrebat dacă o eventuală capturare a centralei nucleare de la Kursk, aflată în apropiere de frontieră, este unul dintre obiectivele operațiunii, el a răspuns: "Vom vedea (...) Nu vom provoca absolut nicio problemă de securitate nucleară".

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a îndemnat ambele părți să "dea dovadă de cea mai mare reținere pentru a evita un accident nuclear care ar putea avea consecințe radiologice grave".

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi ucraina
invazie rusia
kursk