Producătorul farmaceutic Zentiva (fostul Sicomed) a raportat pentru anul trecut vânzări de 354 milioane lei, în creștere cu 2,3% comparativ cu 2014, influențate de ieftinirea medicamentelor de la 1 iulie 2015, și un profit net cu 17,4% mai mic, de 45 milioane lei (10 milioane euro), pe fondul unui provizion de 12,4 milioane lei reprezentând penalizări la taxa clawback.
În 2014, Zentiva a realizat vânzări de 346,8 milioane lei și un profit de 50 milioane lei.
”Taxa clawback s-a redus în a doua jumătate a anului 2015, de la 25% la 13%. În trimestrul patru, în urma unui control fiscal, am înregistrat un provizion de 12,4 milioane lei, reprezentând penalizări pentru taxa clawback din perioada 2009 (trimestrul IV) - 2011 (trimestrul III)”, se arată într-un raport al Zentiva.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din iulie, prin aplicarea unui ordin din 2009, România are cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană atât la medicametele originale, cât și la cele generice.
Portofoliul Zentiva România include 129 de produse de uz uman, din care 124 medicamente și 5 suplimente alimentare, sub formă de tablete, peleți și soluții injectabile. Din totalul producției, 57% este comercializată pe piața internă și 43% la extern.
Anul trecut, compania a investit 2 milioane euro pentru dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție.
Potrivit celor mai recente raportări, grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis deține direct și indirect 81,6% din acțiunile Zentiva.
În România, grupul francez Sanofi este prezent cu două entități juridice distincte - Sanofi-Aventis România și Zentiva.
Acțiunile Zentiva sunt tranzacționate la categoria Standard a Bursei de Valori București și are o capitalizare de 804 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ambalajele medicamentelor vor conține două elemente de siguranță pentru a preveni intrarea produselor falsificate pe piațăSanofi România este liderul pieței farmaceutice locale, cu o cotă de piață de 7,1%, potrivit datelor Cegedim.
Reducerea prețurilor la medicamentele eliberate pe bază de rețetă a determinat o scădere cu 4,8% a valorii pieței farmaceutice anul trecut, față de 2014, la 2,63 miliarde euro, conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim.