Disponibilitatea medicamentelor pe bază de rețetă (Rx) a depășit pragul de alertă în ultimul trimestru al anului trecut, peste 200 de molecule având risc crescut de a dispărea de pe piață, ca urmare a reducerii prețurilor stabilite de Ministerul Sănătății din iulie 2015, potrivit datelor companiei de cercetare a pieței Cegedim.
”Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, fiind pentru prima dată când România se confruntă cu o problemă de disponibilitate a medicamentelor Rx după anul 2000. Cu 40 de grupe terapeutice ATC3 și peste 200 de molecule (DCI sau combinații) la risc, în condițiile în care evoluția normală este de 10-20 molecule intrate sau ieșite din piață pe an, întregul randament al îngrijirilor de sănătate este pus la grea încercare”, arată Cegedim.
La nivel comercial, compania a constatat că sunt peste 800 de denumiri de medicamente (aproximativ o treime din toate denumirile existente) la risc, numărul produselor (cu formă farmaceutică, concentrație, producător și ambalaj) fiind semnificativ mai mare.
Cele 146 de denumiri semnalate de farmacii sau companiile producătoare se înscriu în general în una din cele 3 categorii de scăderi evaluate (-25/-50%, -50/-75%, - 75/-100%).
Volumul medicamentelor pe bază de rețetă eliberate de farmacii către pacienții din România a scăzut cu 7,1% în trimestrul patru din 2015 comparativ cu perioada similară a anului anterior, depășind pragul de alertă pentru disponibilitatea acestui tip de tratamente de -5%, arată Cegedim.
"Reducerea prețurilor, aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripție, a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-20,8% în valoare pentru -7,1% în volum pentru trim. 4 2015), care este cel mai important din piață, atât ca valoare, cât și ca importanță terapeutică. În general, la medicamentele Rx o scădere mai mare de -5% în unități este un prag de alertă pentru disponibilitatea tratamentului. Multe medicamente pe rețetă nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificultate, apelăm pe această cale la autorități să se mobilizeze pentru redresarea situației", a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.
Cegedim a realizat această cercetare, la începutul anului 2016, coroborând datele din Pharma & Hospital Report cu informațiile de la companiile producătoare, membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și ale Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), precum și cu sondajul efectuat printre farmaciile-client ale companiei.
De altfel, potrivit APMGR, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015, pe fondul reducerii prețurilor la medicamente de la 1 iulie anul trecut, cât și a taxei clawback.
”Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator”, a declarat miercuri președintele APMGR, Dragoș Damian.
Potrivit acestuia, alături de reducerea prețurilor și taxa clawback reprezintă unul dintre motivele pentru care dispar de pe piață medicamente cu preț accesibil.
Astfel, APMGR face un apel către Parlamentul României pentru aprobarea introducerii unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, proiect blocat la Comisia Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților.
”Am discutat deja atât cu Ministerul Sănătății cât și cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat că nu există nicio obiecție împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv și de Consiliul Concurenței. Avem încredere că și decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului. Trebuie să subliniem că introducerea calcului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe,” a declarat Damian.
APMGR subliniază că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe și 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.
Asociația arată că producătorii locali vor fi forțați să-și închidă facilitățile de producție din România, să-și reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale.
”Toată industria producătoare de medicamente generice trece de peste patru ani printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard lei în perioada 2012-2015”, arată APMGR.