Guvernul ia în considerare adoptarea unei hotărâri în baza căreia ziua de 13 august 2016 să fie declarată drept zi de doliu național, au precizat luni surse guvernamentale. Regina Ana a României, care a decedat luni, va fi înmormântată sâmbătă, 13 august.
Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveția. Corpul neînsuflețit va fi depus la Peleș și apoi regina va fi înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș.
Programul oficial al funeraliilor va fi prezentat public marți.
Avocatul Casei regale a spus că, având în vedere starea foarte proastă de sănătate, ”aproape de comă”, a reginei, decesul acesteia era un eveniment de așteptat.
Vasiliu a spus că, în mod sigur, regina Ana va fi înmormântată în România, la Curtea de Argeș.
El a explicat că acum trebuie făcute o serie de formalități în Elveția, trupul neînsuflețit al Majestății Sale urmând să fie adus în România probabil săptămâna viitoare.
Avocatul Casei regale a mai spus că funerariile vor avea loc cel mai probabil în data de 13 august.
Adrian Vasiliu a precizat că starea de sănătate a regelui Mihai este stabilă.
Alteța sa regală principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiică a principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei.
A copilărit în Franța împreună cu cei trei frați ai săi Jacques, Michel și André.
În 1939, după începerea războiului, a trebuit să-și urmeze familia în refugiu în Spania, Portugalia și în Statele Unite ale Americii.
De la 16 la 19 ani urmează o școală de artă la New York și, în paralel, lucrează ca vânzătoare la magazinul universal Macy's, pentru a-și câștiga existența.
În 1943 cere permisiunea mamei să meargă pe front în Europa, sub culorile patriei ei, Franța. Mama acceptă, iar Ana de Bourbon-Parma va fi împreună cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților.
L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România.
Guvernul Groza nu și-a dat acordul la căsătorie.
Guvernul comunist l-a forțat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliștilor de natură religioasă.
În cercurile monarhiste și în familia regală a României este cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa).
Au împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moștenitoare a României, Custode al Coroanei României (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).