Termenul în care firmele trebuie să efectueze analize de risc la securitate fizică a fost amânat pentru a treia oară de Guvern, de această dată până în iulie 2017, cu argumentul că acestea nu sunt încă pregătite să realizeze analiza cerută, patronatele din domeniu arătând însă că obligația introdusă anterior în lege în acest sens este "o aberație și o prostie" care vizează 1,5 milioane sedii de firme, organizații neguvernamentale și instituții, care nu este aplicabilă și care trebuie abrogată.
Conform legii, societățile reglementate de Legea 31/1990 sunt obligate să asigure paza bunurilor ori valorilor deținute cu orice titlu, pe baza unei analize "de risc la securitate fizică".
Analiza trebuie să identifice vulnerabilitățile și riscurile existente în firmă sau instituție în ceea ce privește producerea unor incidente de securitate fizică și să indice măsuri de protecție a obiectivului. Analiza în cauză trebuie efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experți abilitați, iar amenda pentru nerespectarea acestei obligații este cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Realitatea este însă că la acest moment există foarte puțini specialiști în domeniul evaluării unui astfel de risc, raportat la cele 744.973 de societăți active înregistrate în luna octombrie 2015.
În aceste condiții, termenul pentru realizerea analizei de risc la securitate fizică a fost amânat succesiv de Guvern, inițial pentru 1 ianuarie 2015, după care a fost prelungit până la 1 ianuarie 2016. Constatând că situația nu s-a schimbat față de anii anteriori, Guvernul a decis o nouă amânare, de această dată până în iulie 2017.
Chiar și așa, reprezentanți ai patronatelor consideră că obligația de realizare a unor astfel de analize este imposibil de aplicat la nivelul tuturor firmelor și sunt extrem de tranșanți, catalogând norma legală drept "o idioțenie".
"Este ceva aberant, ceva inaplicabil. La 1,5 milioane de sedii și cu doar 1.000 de evaluatori, necesită cam 7 ani pentru îndeplinirea acestei obligații. Este o idioțenie, trebuie abrogată la un moment dat", a apreciat Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines România și membru în Consiliul Director al Romanian Business Leaders.
În actul normativ adoptat de Guvern pentru această nouă amânare este arătat că menținerea termenului cu privire la obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică, în contextul în care, până la această dată, un număr foarte mare de operatori economici nu a realizat această analiză, poate avea ca efect formalizarea fără consistența necesară a procesului de efectuare a analizelor de risc, încetarea activității evaluatorilor din cauza neobținerii competențelor specifice sau afectarea funcționării unor operatori economici, cu consecințe negative în plan socio-economic.