Firmele care au de recuperat bani de la primării pentru lucrări executate sau servicii furnizate vor putea încasa din restanțe pe finalul acestui an, Guvernul suplimentând bugetele primăriilor care au acumulat obligații neachitate mai vechi de trei luni. Argumentând că activitatea primăriilor riscă să fie blocată, Executivul a scos din Fondul de rezervă aproape 300 de milioane de lei.
Din suma totală, 266,7 milioane de lei a fost alocată pentru plata arieratelor, bani cu care să fie stinse toate restanțele mai mari de 90 de zile înregistrate de primării.
Alte 21,1 milioane de lei au fost acordate către 17 comunități obligate în instanță să achite datorii către firme care au executat lucrări sau salarii restante.
Profit.ro a relatat recent că primăriile și-au dublat datoriile la furnizori în primele opt luni, deși au primit bani să le stingă, aducându-le la un nivel chiar mai ridicat decât în 2013.
Astfel, arieratele totale ale bugetelor locale au urcat de la 120,7 milioane de lei, la sfârșitul anului trecut, la 251 milioane de lei, în august 2015, creșterea realizându-se mai accentuat în primul trimestru.
De altfel, la rectificarea bugetară din decembrie 2014, a treia din acel an, efectuată în mod excepțional prin derogare de la lege, când primăriilor le-au fost alocate circa 500 milioane de lei pentru plata arieratelor, ministrul delegat pentru buget de la acea vreme, Darius Vâlcov, anunțase chiar o premieră – lichidarea tuturor arieratelor statului: „Rectificarea bugetară pozitivă aprobată aduce pe zero, pentru prima dată, arieratele bugetului de stat și bugetelor locale, iar FMI și Comisia Europeană susțin acest demers”.
Sume suplimentare au fost alocate diferitelor primării și din fondul de rezervă al Guvernului, fiind invocată tocmai dificultățile pe care acestea le au cu plata arieratelor.
Deși legea finanțelor publice obligă unitățile administrativ teritoariale care au arierate să reducă volumul lunar acestora cu cel puțin 5%, primarii au reînceput să întârzie plata facturilor imediat ce s-au văzut cu situația arieratelor curățată, iar datoriile au crescut mai rapid decât au fost diminuate în trecut.
Campionii arieratelor
Cele mai mari arierate, la finele lunii august, le acumulaseră primăriile Sectoarelor 5 și 6 ale Capitalei, cu câte 21 milioane de lei fiecare, urmate de localitatea Voineasa, cu 17,54 milioane de lei. Aceasta din urmă a contribuit, de altfel, și la mare parte din volumul de arierate care a dus județul Vâlcea în fruntea topului celor mai mari arierate din țară.
Administrațiile locale din Hunedoara au acumulat peste 14 milioane de lei (8,41 milioane de leio doar în Lupeni), cele din Constanța – aproape 12 milioane de lei (din care 3,59 milioane de lei provenite de la Lumina), cele din Dâmbovița – 10,16 milioane de lei, urmate de cele din județele Iași (8,79 milioane de lei), Satul Mare (8,57 milioane de lei) și Giurgiu (8,39 milioane de lei).