Grupul britanic Provident a capitalizat subsidiara din România cu peste 100 milioane lei după ce BNR a impus IFN-urilor o serie de obligații

Grupul britanic Provident a capitalizat subsidiara din România cu peste 100 milioane lei după ce BNR a impus IFN-urilor o serie de obligații
scris 7 aug 2018

Provident Financial Romania IFN și-a majorat capitalul social cu 13,3 milioane de lei, la 118,41 milioane de lei, după ce, la finele anului trecut, Banca Națională a României (BNR) a obligat toate instituțiile financiare nebancare (IFN) să calculeze gradul de îndatorare și capacitatea de rambursare a debitorilor la fel ca băncile.

Practic, de la începutul acestui an, grupul britanic Provident a capitalizat subsidiara din România cu peste 100 milioane de lei, în urma a cinci operațiuni de majorare.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, compania și-a majorat capitalul social cu 40 milioane de lei, la 86,6 milioane de lei, după o infuzie de 30 de milioane de lei, anunțată de Profit.ro în luna martie a acestui an. A urmat o infuzie de 3 milioane de lei și încă una de 15,5 milioane de lei, la 105,1 milioane de lei.


Profit.ro a anunțat, în noiembrie 2017, că Provident a înregistrat o corecție la nivelul numărului de clienți și o scădere a volumului de credite cu “două cifre” în acest an, după ce Banca Națională a României a modificat Regulamentul 17/2012 privind condițiile de creditare, astfel încât instituțiile financiare nebancare din registrul general sunt obligate să evalueze bonitatea clienților precum băncile.

Operatorii telecom vor prioritiza traficul de voce și date pentru entitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională CITEȘTE ȘI Operatorii telecom vor prioritiza traficul de voce și date pentru entitățile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională

În acest context compania a fost obligată să evalueze impactul unei noi modificări aduse de BNR, care impune creșterea capitalului pentru creditele cu o dobândă efectivă peste anumite praguri.

După modificarea regulamentului, toate IFN-urile au fost obligate să certifice veniturile clienților prin documente justificative și baze de date. Anterior, instituțiile din Registrul general erau obligate de regulament la informarea clienților privind riscul valutar și de dobândă.

Instituțiile financiare nebancare din Registrul general au fost obligate să ia responsabilitatea analizei bonității din mâinile persoanelor care acordă credite. Printre altele, regulamentul impune un calcul de stres financiar care reduce cu 6% venitul disponibil eligibil pentru îndatorare.

Operatorul de cablu al Telekom își reduce capitalul cu 190,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor. O parte din bani va ajunge la asociatul unic CITEȘTE ȘI Operatorul de cablu al Telekom își reduce capitalul cu 190,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor. O parte din bani va ajunge la asociatul unic

Provident a acordat împrumuturi de 171 de milioane de euro în 2016, cel mai bun an al firmei, în creștere cu un sfert față de 2015. Cota Provident este de circa 20% din piața de credite de consum aferentă IFN. Numărul clienților firmei cu acționariat britanic a fost de peste 104.000 anul trecut.

În toamna anului trecut, BNR a adoptat noi modificări, de această dată la Regulamentul 20/2009, care obligă toate IFN să aducă capital suplimentar prin impunerea unei ponderi la risc de 1.000% pentru creditele cu o dobândă anuală efectivă (DAE) mai mare de 200% (în lei) cu scadența de până la 15 zile, pentru cele cu o dobândă mai mare de 100% cu scadența inițială între 16 și 90 de zile și pentru cele care depășesc de 10 ori rata dobânzii Lombard (3% în prezent), adică peste 30% pentru scadențe peste 90 de zile.

Practic, instituțiile care practică dobânzi efective peste aceste niveluri vor fi silite să aducă 66 de lei capital la fiecare 100 de lei acordați în împrumuturi.

Firma a devenit cel mai mare angajator britanic din România, cu peste 4.100 de angajați, după ce a fost nevoită să încheie contracte de muncă agenților cu care lucra pe contracte de colaborare, după modificarea legislației fiscale în 2015.

BNR susține că intervenția în piața IFN e necesară pentru că sectorul a depășit pragul semnal de 10% din creditul acordat persoanelor fizice în total credit.

Provident Financial România a raportat venituri totale de 830,8 milioane de lei în 2017 și un profit net de 32,75 milioane de lei, ambii indicatori fiind în scădere față de anul precedent, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
provident
capital
majorare