Oamenii de afaceri sar la mingea ridicată la fileu de Teodorovici: Vrem să trecem de la salariul minim lunar la un salariu minim pe oră

Oamenii de afaceri sar la mingea ridicată la fileu de Teodorovici: Vrem să trecem de la salariul minim lunar la un salariu minim pe oră
scris 6 aug 2018

Oamenii de afaceri propun evaluarea posibilității adoptării unui salariu minim orar și nu lunar, ca în prezent, afirmând că acesta ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională. Propunerea este avansată de Asociația Oamenilor de Afaceri din România după ce ministrul Finanțelor a afirmat recent că salariul minim pe economie nu ar trebui impus și în sistemul privat. La scurt timp, ministrul Muncii a respins însă în numele Guvernului ideea, spunând că a fost o opinie personală a acestuia.

Totodată, oamenii de afaceri consideră că o eventuală eliminare a salariului minim ar contribui la crearea de locuri de muncă în zonele mai puțin dezvoltate ale țării.

Urmărește-ne și pe Google News

"AOAR susține lansarea unui dialog public prin care asociațiile patronale și cele sindicale să ajungă la un consens referitor la stabilirea sau eliminarea salariului minim pentru sectorul privat. Apreciem ca obiectivă inițiativa domnului ministru Teodorovici, în legătură cu importanța fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realitățile structurii economice și diferențele de productivitate între diverse sectoare. În contextul diferențelor salariale existente între diversele regiuni ale țării, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puțin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii", transmite asociația.

Câștigul salarial mediu net a crescut în mai cu 14,4%, la 2.704 lei CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut în mai cu 14,4%, la 2.704 lei

Aceasta apreciază că ar trebui să fie discutată și varianta înlocuirii salariului minim pe lună cu salariul minim pe oră.

"În cadrul analizelor și discuțiilor vizând eliminarea sau menținerea salariului minim obligatoriu în sistemul privat, AOAR propune evaluarea posibilității adoptării unui salariu minim orar și nu lunar, ceea ce ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională. AOAR apreciază că specializarea și dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale și nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărțit la 160 ore) a salariului minim orar, permițând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forța de munca și o creștere a competitivității companiilor. AOAR solicită Guvernului sa înțeleagă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare și a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieței muncii din România să fie una defavorabilă creșterii durabile a economiei românești", mai arată AOAR.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, săptămâna trecută, că salariul minim pe economie nu ar trebui impus și în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de reper, ci doar în sectorul public, într-un context în care salariile sunt mai mari în sistemul de stat decât în sectorul privat, susține ministrul Finanțelor. El a apreciat și că dacă astăzi ar fi disponibilizat circa 20% din personalul din administrația centrală, „mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa”.

Ulterior, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a precizat că Guvernul nu intenționează să renunțe la salariul minim pe economie în mediul privat, ideea avansată în acest sens de ministrul Finanțelor fiind o opinie personală, transmite ministrul Muncii.

"Exclus! Nu există așa ceva în programul de guvernare. De altfel, înțeleg de la domnul Teodorivici că este o opinie personală. Noi avem în plan creșterea salariului minim anual", a spus ministrul Muncii.

Inspecția Muncii a găsit doar 56 angajatori care au redus salariile nete după \ CITEȘTE ȘI Inspecția Muncii a găsit doar 56 angajatori care au redus salariile nete după "revoluția fiscală". Sindicatele susțin, însă, că milioane de angajați riscă sau au salarii diminuate

În ultimii ani au mai fost avansate idei de decuplare a salariului minim de sistemul privat, care însă nu au fost transpuse în practică.

De altfel, la începutul anului trecut, Guvernul a și redactat un proiect care decupla salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat, fără însă să mai fie aprobat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu minim
aoar
eugen teodorovici