Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale de 200 de miliarde de dolari, după ce, concomitent cu alegerile prezidențiale, cinci state au organizat referendumuri pe această temă, dintre care patru și-au dat acordul, inclusiv California, cel mai populat stat din SUA, relatează Financial Times (FT), citat de News.ro.
Chiar dacă alcoolul și canabisul pot părea compatibile pentru unii, o serie de producători de bere se tem că marijuana ar putea fi un risc concurențial, unele grupuri din industrie mergând atât de departe încât să contribuie la finanțarea campaniilor anti-legalizare.
Boston Beer Company, cel mai mare producător de bere craft din Statele Unite, cu mărci care includ marca Samuel Adams și cidrul Angry Orchard, a avertizat că extinderea legalizării marijuanei implică un risc pentru vânzările companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Este posibil ca folosirea legală a marijuanei să aibă un efect advers asupra cererii pentru produsele companiei. Considerăm totodată că are un impact și asupra industriei berii craft”, se arată într-un raport publicat în februarie de Boston Beer Company.
În Massachusetts, organizația industrială Beer Distributors’ PAC a donat în acest an 25.000 de dolari unui grup care a făcut campanie împotriva legalizării canabisului.
”Băutorii de bere craft sunt mai mult tineri, nonconformiști, care sunt mai tentați să consume și canabis, în timp ce un băutor tipic de Budweiser, de exemplu, este un angajat mai matur și mai puțin tentat de acest drog”, a explicat Trevor Stirling, analist la Bernstein.
Și producătorii altor băuturi sunt îngrijorați. Brown-Forman, producător de whiskey din Kentucky, menționează că creșterea probabilă a consumului de marijuana în SUA sau în alte regiuni ale lumii este unul dintre riscuri.
Atitudinea la nivelul industriei băuturilor nu este uniformă.
Atunci când grupul California Beer and Beverage Distributors din Sacremento a donat 10.000 de dolari, în 2010, pentru combaterea legalizării marijuanei, producătorul de bere Sierra Nevada, membru asociat al grupului, a obiectat public, afirmând că nu a fost consultat și că are o poziție neutră.
Opiniile sunt diviziate și pentru că nu există dovezi referitoare la impactul vânzărilor de marijuana asupra celor de bere, întrucât legalizarea drogului este recentă.
Institutul Berii, care reprezintă marii producători, avertizează totodată că multe întrebări legate de marijuana nu au încă un răspuns, cum ar fi măsurarea concentrației în sângele șoferilor.
Date recente din Colorado, care a legalizat consumul de marijuana în 2012, sugerează că vânzările acestui drog nu le afectează în mod necesar pe cele de alcool.
Veniturile fiscale din vânzările de bere, vin și băuturi spirtuoase ale statului Colorado au crescut cu 4,5% în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor oficiale, față de un avans de 2,7% în aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterea vânzărilor de alcool în Colorado ar putea fi datorată, parțial, turiștilor atrași de marijuana, potrivit analiștilor.
În Statele Unite, 14% dintre adulți recunosc că folosesc canabis, cu mult sub cei 70% care consumă alcool și 25% care fumează țigări, potrivit grupului de cercetări Cowen.
Vivien Azer, analist la Cowen, a subliniat însă că marijuana a câștigat teren în rândul bărbaților adulți, în detrimentul alcoolului, în ultimul deceniu. Ea crede că legalizarea va accelera această tendință.
Cu toate acestea, unii producători de băuturi văd în legalizarea marijuanei o oportunitate.
Constellation Brands, care comercializează tequila, votcă și mărci de bere precum Ballast Point, consideră că marijuana ar putea fi folosită la aromatizarea alcoolului.
”Nu avem planuri să introducem produse legate de canabis, dar urmărim cu atenție piața. Ar putea fi o posibilă oportunitate pentru companiile producătoare de bunuri de consum. Trebuie mai întâi să existe claritate în privința legilor și reglementărilor”, potrivit companiei.
Institutul de cercetări Volteface, care într-un raport comun cu Adam Smith Institute a cerut guvernului britanic să legalizeze canabisul, afirmă că dacă ar avea de ales, unii băutori ar fi înclinați să își micșoreze consumul de alcool.
”Dacă a fi legalizat canabisul, prețul ar scădea, iar oamenii ar avea de ales între două opțiuni legale”, a spus Henry Fisher, director pentru politici la Volteface.
El a indicat un sondaj efectuat în rândul a 1.006 de persoane la Londra, care a arătat că 45% dintre consumatorii de canabis cred că beau mai puțin alcool pentru că fumează acest drog. Procentul în rândul femeilor este mai mare, de 55%.
Ziua alegerilor prezidențiale din SUA a adus și legalizarea consumului de marijuana în statele Maine, Massachusetts și Nevada, pe lângă California, dar alegerea lui Donald Trump a provocat îngrijorare că legalizarea treptată a drogului ar putea fi deturnată, iar armistițiul dintre legialația federală și cea statală ar putea lua sfârșit.
Președintele ales l-a nominalizat pe conservatorul Jeff Sessions pentru funcția de procuror general. Aceasta provine din Alabama, unul dintre puținele state americane unde folosirea canabisului este interzisă sub orice formă.
Peste jumătate dintre americani au acces la marijuana pentru consum legal, într-o anumită formă, după votul din California, care are o populație de 39 de milioane de persoane.
Un număr de opt state au aprobat consumul marijuanei în scop recreativ, drogul fiind disponibil în alte 28 de state în scop medical.
Piața canabisului recreativ ar putea atinge în SUA 50 de miliarde de dolari până în 2026, față de nivelul actual de 6 miliarde de dolari, potrivit analiștilor grupului Cowen.
Marijuana este încă interzisă la nivel federal, limitând accesul la facilități bancare al companiilor care fac afaceri cu acest drog. În plus, Administrația pentru Reglementarea Drogurilor clasifică marijuana în categoria I, alături de heroină și ecstasy.
Însă, fapt neobișnuit în Statele Unite, Legea federală pentru controlul substanțelor nu prevalează în fața legilor statelor care guvernează drogurile interzise, ceea ce permite statelor federale să legalizeze canabisul.
Peste jumătate din populația americană susține legalizarea marijuanei.