Ministerul Finanțelor a atras în noiembrie de la băncile locale doar circa 1,95 miliarde lei, reprezentând 60% din programul de împrumuturi anunțat, de 3,33 miliarde lei, cel mai redus nivel din acest an, în special după ce a respins toate ofertele primite la licitațiile pentru emisiunile de obligațiuni pe 15 ani, respectiv pe 5 ani, pe fondul costurilor crescute, emisiuni ce însumau 805 milioane de lei incluzând sesiunile suplimentare.
Finanțele au anunțat la începutul lunii că intenționează să împrumute de la bănci 3 miliarde lei prin licitațiile obișnuite de titluri de stat, din care 2,2 miliarde lei prin emisiuni de obligațiuni, cu scadențe de peste doi ani, și 800 milioane de lei prin certificate de trezorerie, cu scadență la un an, scrie News.ro.
La aceasta sumă, țintea să adauge 330 milioane de lei prin licitații suplimentare, rezultând o finanțare totală de 3,33 miliarde lei.
Chiar și asa, valoarea împrumuturilor vizată era cea mai mică din acest an, sub nivelul din octombrie, când Finanțele și-au propus finanțări interne de 3,9 miliarde lei.
Gradul mic de realizare a calendarului stabilit pentru această lună a fost influențat în cea mai mare parte de eșecul înregistrat la licitațiile pentru emisiunea din 10 noiembrie cu scadență foarte lungă, de 15 ani, la care statul plănuia să atragă 200 milioane de lei, cu o sesiune suplimentară de 30 milioane de lei, dar și pentru emisiunea din 21 noiembrie, de 500 milioane de lei, pe cinci ani, cu o sesiune suplimentară de 75 milioane de lei.
La acestea, Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele, pe fondul cererii scăzute și a dobânzilor mari cerute de către bănci. Numai din aceste licitații, statul a pierdut finanțări de 805 milioane de lei.
Singurele licitații la care statul s-a împrumutat conform calendarului au fost cele aferente emisiunilor de obligatiuni pe 4 ani, respectiv 7 ani, care vizau câte 400 milioane de lei din sesiunile principale și câte 60 milioane de lei din cele suplimentare.
În rest, pentru emisiunea de obligațiuni cu scadență de doi ani Finanțele au împrumutat de la bănci doar 160 milioane de lei, în loc de 460 milioane lei, în timp ce pentru emisiunea pe șapte ani în valoare de 300 milioane de lei, la care s-ar fi putut adăuga 45 milioane lei din sesiunea suplimentară, au atras doar 154 milioane de lei.
La ultima licitație din noiembrie, care a avut loc joi, pentru certificatele de trezorerie cu scadență la un an, ministerul s-a finanțat de la bănci cu doar 711 milioane lei, față de nivelul anunțat de 800 milioane de lei.
Pentru 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligațiuni pe piața internă.
Pentru trimestrul al IV-lea, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat un volum indicativ de 11 - 13 miliarde de lei al emisiunilor de titluri de stat pe piața internă.
Totodată, statul viza să atragă 3 miliarde euro de pe piețele internaționale, dar a împrumutat deja 3,25 miliarde euro. MFP a atras în februarie 1,25 miliarde euro de pe piețele financiare externe, apoi 1 miliard euro în mai și încă 1 miliard de euro în septembrie.
Guvernul are o țintă de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash și de 2,95% din PIB după standardul european ESA pentru întregul an.