Fondurile de pensii din România continuă să-și reducă expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia

Fondurile de pensii din România continuă să-și reducă expunerea pe obligațiunile emise de o bancă din Rusia
scris 27 mar 2023

O tranșă din obligațiunile emise de Banca Internațională de Investiții (BII), instituție financiară cu acționariat rusesc, a ajuns la maturitate și, în urma răscumpărării titlurilor, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul 3) din România au încasat aproape 195 milioane de lei din principal și dobândă, potrivit informațiilor Profit.ro.

În noiembrie 2022, în conturile fondurilor de pensii a intrat suma de 188,4 milioane de lei. Anterior lunii octombrie 2022, expunerea Pilonului 2 pe obligațiunile BII se situa la 738,5 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În toamnă acestui an, o altă tranșă din obligațiunile emise de BII va ajunge la maturitate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA. \ CITEȘTE ȘI Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA. "Destabilizează și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins"

Fondurile de pensii au cumpărat obligațiuni BII după ce România a devenit acționar în cadrul băncii și un angajat al Ministerului Finanțelor Publice a fost numit reprezentant permanent în board-ul instituției de credit.

Activele nete ale celor 7 fonduri Pilon 2, unde cotizează peste 7,9 milioane de români, totalizează 101,4 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru finele lunii februarie 2023. În cazul Pilonului 3, activele însumează 3,78 miliarde de lei pentru 637.682 de participanți.

ULTIMA ORĂ Eurohold: Vom da în judecată ASF și vom cere despăgubiri de 500 milioane de euro în urma retragerii licenței Euroins. Putem să uităm această poveste neplăcută pentru toată lumea doar dacă... CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Eurohold: Vom da în judecată ASF și vom cere despăgubiri de 500 milioane de euro în urma retragerii licenței Euroins. Putem să uităm această poveste neplăcută pentru toată lumea doar dacă...

România a decis în primăvara anului 2022 să iasă din acționariatul a două bănci internaționale cu acționariat majoritar rusesc, Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) și BII. La acel moment, BII avea obligațiuni pe piața românească de 1,4 miliarde de lei, achiziționate majoritar de fondurile de pensii din sistem.

Odată cu scăderea ratingului și confruntarea cu lipsa de lichidități, calitatea activelor deținute de fondurile de pensii ar putea fi afectată. De asemenea, există riscul de contagiune pe piața pensiilor private și nu numai, potrivit proiectului de lege care prevede ieșirea României din acționariatul BII.

Pe 3 martie 2022, președintele Iohannis a aprobat Memorandumul prin care a fost aprobată ieșirea României din acționariatul băncilor cu capital majoritar rusesc, BICE și BII. Mai multe detalii AICI.

Telekom Mobile a cheltuit 24 milioane euro pentru o licență de comunicații pe care nu a utilizat-o în ultimii 8 ani CITEȘTE ȘI Telekom Mobile a cheltuit 24 milioane euro pentru o licență de comunicații pe care nu a utilizat-o în ultimii 8 ani

În noiembrie 2022, Parlamentul a adoptat proiectul de lege pentru denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, documentul fiind trimis spre promulgare. Mai multe detalii AICI.

Potrivit statului BII, orice solicitare de retragere din acționariat a oricărui stat devine operațională la cel puțin 6 luni de la înregistrarea oficială a cererii.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
bii
banca internațională de investiții
maturitate
rascumparari