EximAsig, unde statul deține indirect pachetul majoritar, își va majora capitalul social cu 20 milioane de lei, de la 17,6 milioane de lei, acționarii având posibilitatea să subscrie, până la 6 mai, un număr de 5 milioane de acțiuni la o valoare nominală de 4 lei/titlu, în funcție de cota deținută.
Infuzia de capital survine unei diminuări de 26,47 milioane de lei, la 17,6 milioane de lei, aprobată în octombrie 2015, pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în sumă de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.
Înainte de ședința acționarilor din octombrie 2015, capitalul social al EximAsig era de 44,1 milioane de lei, controlat de EximBank România – 93,78% și mai multe persoane fizice – 6,22%.
Majorarea de 20 milioane de lei a fost recomandată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în august 2015, după ce un test de evaluare a activelor a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro. Autoritatea de reglementare a solicitat realizarea infuziei de capital până la 15 octombrie 2015.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vorniceanu, ASF: Intrarea EximAsig pe RCA este cheia rezolvării problemelor acestei piețe“Acționarii companiei au dreptul de a subscrie și vărsa capitalul social în termenul legal de o lună, (...) până la data de 06.05.2016”, se arată într-un document al asigurătorului consultat de Profit.ro.
Titlurile rămase nesubscrise vor putea fi cumpărate de acționarii care au participat la prima etapă a majorării, în termen de 10 zile de la expirarea termenului de preferință, până la data de 16 mai, proporțional cu cotele de participație la capitalul social respectiv.
“După expirarea termenului de 10 zile, acționarul majoritar va putea subscrie acțiunile rămase până la acoperirea sumei maxime (20 milioane de lei) până la care se poate efectua majorarea capitalului social, în termen de 7 zile, până la 23.05.2016”, se arată în document.
EximAsig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV În ciuda dificultăților financiare, Carpatica Asig a cumpărat de la Carabulea, cu banii jos, un proiect imobiliar de peste 2 mil. euroSocietatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.
În 2014, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în urmă cu un an, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, asigurătorul a înregistrat pierderi în perioada 2010 – 2014, care, cumulat, au atins 28,3 milioane de lei.