EximAsig vrea să devină profitabilă devenind asigurător agreat al companiilor de stat

EximAsig vrea să devină profitabilă devenind asigurător agreat al companiilor de stat
scris 27 oct 2015

EximAsig Romania, unde acționar majoritar indirect este statul, poate deveni profitabilă dacă acesta ar sprijini compania, conform concluziilor unei analize a conducerii asigurătorului. Una din măsurile propuse este promovarea ca asigurător agreat de societățile cu capital majoritar/integral de stat.

O astfel de măsură poate ridica probleme de concurență, prin favorizarea unei companii în dauna altora.

Urmărește-ne și pe Google News

EximAsig a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, ale cărei directive prevăd separarea celor două activități ale instituției de credit.

Compania este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, asigurătorul a înregistrat pierderi în perioada 2010 – 2014, care, cumulat, au atins 28,3 milioane de lei.

Potrivit unui document consultat de Profit.ro, concluziile preliminare ale unei analize a conducerii asigurătorului au scos în evidență faptul că, prin sprijinul statului, în calitate de ultim acționar, EximAsig poate deveni o companie profitabilă printr-o serie de măsuri, cum ar fi “promovarea societății ca o companie de asigurări prin care se promovează interesele de dezvoltare economică ale statului” și “promovarea activității de subscriere de polițe de asigurare prin intermediul rețelelor deținute de EximBank și CEC Bank, instituții financiare deținute majoritar/integral de stat”.

De asemenea, conducerea asigurătorului propune “promovarea EximAsig ca asigurător agreat de companiile cu capital majoritar/integral de stat”, alături de “identificarea de noi nevoi de dezvoltare economică (de exemplu, corelat cu mandatul de bancă de dezvoltare încredințat EximBank) și extinderea corespunzătoare a claselor de asigurări practicate”.

În plus, managementul EximAsig mai propune acționarului majoritar și “asigurarea resurselor financiare viitoare necesare susținerii dezvoltării societății, inclusiv prin recapitalizarea profiturilor generate”.

"Implementarea măsurilor mai sus menționate sunt menite să susțină singura companie a statului care operează pe piața asigurărilor, creând premisele necesare atingerii pragului de rentabilitate în cursul anului 2016, respectiv la un volum de prime subscrise de 23,1 milioane de lei anual", se spune în document.

Conducerea companiei susține că, urmare a măsurilor de redresare adoptate, EximAsig a consemnat pierderi de 8.000 lei în primele opt luni ale acestui an, de la 585.000 lei în perioada similară a anului 2014.

Pentru acoperirea pierderilor din anii precedenți, acționarii EximAsig au aprobat, la 12 octombrie, diminuarea capitalului social cu 26,47 milioane de lei.

Pe de altă parte, un test de stres realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a scos în evidență că societatea se confruntă cu un deficit de capital. ASF a anunțat, la 20 august, că a aprobat propunerea conducerii EximAsig de majorarea a capitalului social cu 20 milioane de lei pentru remedierea concluziilor negative ale testului de stres.

Măsura ar fi trebuit discutată de acționari în ședința din 12 octombrie, conform convocatorului, dar datele publicate în Monitorul Oficial arată că propunerea nu a mai fost luată în dezbatere.

Înainte de ședința acționarilor din data de 12 octombrie, capitalul social al EximAsig era de 44,1 milioane de lei, controlat de EximBank România – 93,78% și mai multe persoane fizice – 6,22%.

În aprilie 2014, Corpul de control al Guvernului a dat publicității un raport privind activitatea fostei conduceri a EximAsig. Radu Frîncu, fostul director general al companiei, este acuzat în raport că a folosit banii companiei pentru a-și achiziționa produse de lux, pentru a plăti mesele soției sau pentru a-și cumpăra cămăși de lux din Italia.

Alături de Radu Frîncu, în raportul Guvernului este menționat și numele lui Marius Constantin Banu, fost membru al directoratului EximAsig, care și-ar fi decontat mai multe obiecte de îmbrăcăminte de la o casă de modă din Milano, în valoare de 11.250 de euro.

Anul trecut, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în 2013, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximasig
profit
propuneri