Asirom VIG confirmă informațiile publicate de Profit.ro și duce nivelul comisionului plătit brokerilor pentru vânzările de RCA la cel mai înalt nivel din piață. Societatea, una dintre cele mai mari din România, va plăti, de la 1 iulie, 14% din primă, indiferent de durata asigurării, și va oferi un bonus suplimentar de 1% dacă polița este încheiată pe o perioadă mai mare de șase luni. În prezent, Asirom plătește 12%.
Mișcarea Asirom VIG vine la puțin timp după ce “colega” de grup, Omniasig, a crescut și ea comisioanele de la 10% la 13%, informație oferită în premieră tot de Profit.ro.
Noul comision nu este aplicat și polițelor pentru vehicule comerciale (camioane, autocare, taxi, etc), unde rămâne la nivelul de 1%, cu posibilitatea de a se dubla în cazul polițelor cu valabilitate de peste 6 luni.
După cum a mai arătat Profit.ro, în acest moment, având în vedere nivelul similar al prețurilor practicate de cel puțin patru firme de asigurare, dar și în contextul diminuării substanțiale a rețelelor de agenți proprii, vânzările de RCA ale firmelor de asigurare depind de brokeri.
Prin decizia luată, Asirom VIG depășește inclusiv Euroins în privința comisionului standard oferit brokerilor, cu diferența că, în cazul companiei bulgărești, comisionul poate ajunge și la până la 18% în condițiile în care brokerul aduce și un anumit număr de polițe facultative.
Asirom se plasează și peste City Insurance. Mișcările celor două companii din grupul VIG- care ar putea fi urmate de altele similare ale companiilor care, spre deosebire de Asirom și Omniasig, depind exclusiv de RCA (Euroins și City Insurance)- arată că nivelul concurenței din piață este în creștere.
În aceste condiții, este de așteptat ca tarifele pentru RCA cel puțin să stagneze, dacă nu chiar să scadă în următoarea perioadă.
Concentrarea exagerată a vânzărilor este cea mai mare problemă a pieței RCA din România în condițiile în care, după primele trei luni acestui an, City Insurance și Euroins aveau nu mai puțin de 60% din primele brute subscrise.
În acest moment, patru firme de asigurare cotează la același nivel de preț, similar cu cel din perioada cu tarife plafonate (noiembrie 2016-mai 2017).