Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților se întâlnesc astăzi pentru a discuta despre situația Autorității de Supraveghere Financiară, aflată în prezent în semiblocaj din cauza lipsei președintelui și a prim-vicepreședintelui. Sursele Profit.ro spun că până cel târziu la finele lunii iunie vor fi deja avizate persoanele care vor ocupa cele două posturi.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În prezent, deși are de administrat o perioadă dificilă pentru piața asigurărilor, care trece prin schimbări legislative majore, consiliul ASF se află în imposibilitatea legală de a lua decizii. ASF funcționează, astfel, doar la nivel de direcții, după cum a arătat Profit.ro în exclusivitate.
Două dintre deciziile majore pe care consiliul ASF ar trebui să le ia în următoarea perioadă sunt referitoare la situația City Insurance, aflată deja sub impactul legii rezoluției și la situația companiilor de asigurări care nu au încă în ofertă polițe RCA pe o lună.
“Mâine (n.r. miercuri) se va discuta în Biroul reunit și se vor deschide procedurile de nominalizare. Până la sfârșitul lunii iunie vom avea persoane nominalizate”, au declarat, pentru Profit.ro, surse direct implicate.
După revocarea lui Misu Negrițoiu, atribuțiile celor două posturi au fost preluate de Cornel Coca Constantinescu, însă acesta și-a înaintat recent demisia din postul de prim-vicepreședinte, fiind votat ca vicepreședinte pentru sectorul asigurărilor. Potrivit articolului 13 din Ordonanța de Urgență care reglementează activitatea ASF, președintele este cel care reprezintă ASF ca autoritate administrativă autonomă, ca persoană juridică de drept public și în raporturi de drept comun și este ordonantor de credite.
Atribuțiile președintelui, spune același act normativ, pot fi preluate doar de către prim-vicepreședinte. În acest moment, niciuna dintre cele două poziții nu este ocupată. În acest context, dacă mâine, de exemplu, ar trebui avizate tarife noi pentru RCA, acest lucru nu este posibil legal. Consiliul nu poate decide momentan nici eventuale sancțiuni aplicate jucătorilor de pe Bursă sau administratorilor de fonduri de pensii, cum a fost cazul la NN Pensii.
Îngrijorările în ceea ce privește situația actuală au fost confirmate, pentru Profit.ro, și de mai multe surse din interiorul Autorității. În acest moment, decizia privind numirea unui viitor președinte, dar și a unui prim-vicepreședinte a ASF este una eminamente politică.
Practic, cele două partide de guvernământ, PSD și ALDE, vor avea de spus primul și ultimul cuvânt. Recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase că îl va propune pentru șefia ASF pe deputatul Leonardo Badea, președintele Comisiei De Buget Finanțe din Camera Deputaților. Contactat de Profit.ro, Badea a arătat că nu a luat încă o decizie, dar că va purta o discuție finală în această săptămână și se va hotărâ dacă acceptă sau nu. Badea spune că are nevoie de garanții că poate construi la ASF un proiect serios, pe termen lung.