Definită prin lege ca instituție autonomă și independentă, Autoritatea de Supraveghere Financiară se află zilele acestea într-o situație cum nu se poate mai elocventă pentru dependența sa de mediul politic. Consiliul ASF este în imposibilitatea de a adopta decizii pentru cele trei piețe pe care le supraveghează deoarece posturile de președinte și prim-vicepreședinte nu sunt ocupate.
După revocarea lui Misu Negrițoiu, atribuțiile celor două posturi au fost preluate de Cornel Coca Constantinescu, însă acesta și-a înaintat recent demisia din postul de prim-vicepreședinte, fiind votat ca vicepreședinte pentru sectorul asigurărilor.
Potrivit articolului 13 din Ordonanța de Urgență care reglementează activitatea ASF, președintele este cel care reprezintă ASF ca autoritate administrativă autonomă, ca persoană juridică de drept public și în raporturi de drept comun și este ordonantor de credite.
Atribuțiile președintelui, spune același act normativ, pot fi preluate doar de către prim-vicepreședinte. În acest moment, niciuna dintre cele două poziții nu este ocupată.
În acest context, dacă mâine, de exemplu, ar trebui avizate tarife noi pentru RCA, acest lucru nu este posibil legal. Consiliul nu poate decide momentan nici eventuale sancțiuni aplicate jucătorilor de pe Bursă sau administratorilor de fonduri de pensii, cum a fost cazul la NN Pensii.
Îngrijorările în ceea ce privește situația actuală au fost confirmate, pentru Profit.ro, și de mai multe surse din interiorul Autorității.
În acest moment, decizia privind numirea unui viitor președinte, dar și a unui prim-vicepreședinte a ASF este una eminamente politică. Practic, cele două partide de guvernământ, PSD și ALDE, vor avea de spus primul și ultimul cuvânt.
Recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase că îl va propune pentru șefia ASF pe deputatul Leonardo Badea, președintele Comisiei De Buget Finanțe din Camera Deputaților.
Contactat de Profit.ro, Badea a arătat că nu a luat încă o decizie, dar că va purta o discuție finală în această săptămână și se va hotărâ dacă acceptă sau nu. Badea spune că are nevoie de garanții că poate construi la ASF un proiect serios, pe termen lung.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surprize în culisele celei mai mari amenzi din istoria ASF: votul pentru amendarea NN Pensii, influențat decisiv de o persoană venită special din concediuInformațiile Profit.ro sunt că Badea ar fi refuzat deja postul, având în vedere că mandatul său ar fi urmat să fie doar până în 2018, fără să existe certitudinea unei continuități pentru un mandat plin, de patru ani. Dacă ar fi acceptat postul la ASF, Badea ar fi trebuit să renunțe la calitatea de parlamentar.
În prezent este vehiculat pe piață un alt nume al unui apropiat ALDE, fără experiență în zona asigurăriilor, pensiilor private sau Bursei, actualmente implicat în supravegherea piețelor din domeniul energiei.
Pe de altă parte, șanse pentru ocuparea fotoliului de președinte are și Cristian Roșu, președintele Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) și un vechi apropiat al lui Liviu Dragnea.
Numirea lui Roșu, spun sursele Profit.ro, ar depinde de opțiunea ALDE care, pentru că a acceptat în final revocarea lui Miu Negrițoiu, ar avea și ultimul cuvânt în ceea ce privește noul președinte.
Totuși, spun sursele Profit.ro, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu vizează și un post de conducere la Curtea de Conturi, poziție pentru care ar putea renunța, în cadrul negocierilor, la postul din ASF. Într-o astfel de situație, noul președinte va fi Cristian Roșu.
Numele directorului FGA este vehiculat, de altfel, și pentru poziția de primvicepreședinte, alături de alte nume, inclusiv ale unor directori din ASF.
Procedura de numire a unui nou președinte ASF ar fi trebuit să înceapă săptămna aceasta, spun sursele Profit.ro, însă ea va fi amânată.