Piața asigurărilor din România se află într-o poziție bună și ieșirea Euroins România, lider pe segmentul RCA, nu va avea același impact precum cel provocat de insolvența companiei City Insurance, spune pentru Profit.ro Cristian Roșu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul Asigurări - Reasigurări din cadrul instituției.
ASF a confirmat astăzi informațiile anunțate ieri de Profit.ro în cazul Euroins
VEZI AICI ȘI Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA o ieșire din piață a Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi
"Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața asigurărilor din România se face curat. Situația actuală a Euroins România și a pieței asigurărilor diferă mult și în bine față de momentul insolvenței City Insurance. Compania, în urma controalelor efectuate de ASF, este aproape la zi cu plățile, regresele între companie și alți asigurători din piață sunt aproape la zi, daunele, în cuantumul pe care societatea le plătea, sunt aproape la zi.
Una peste alta, Euroins nu se află în situația City Insurance și impactul ieșirii Euroins nu va fi similar celui provocat de insolvența City Insurance", a afirmat Roșu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vicepreședintele ASF s-a arătat însă îngrijorat că, în urma ieșirii Euroins din piață, prețurile la polițele RCA, deja inflamate de insolvența City Insurance, ar putea să crească. Retragerea autorizației City Insurance, în septembrie 2021, a condus la dublarea și chiar triplarea tarifelor RCA. Detalii AICI.
"ASF lucrează în prezent la un draft de propunere care urmărește înghețarea prețurilor de vânzare a polițelor RCA practicate de companiile autorizate să emită acest tip de asigurare. Analizăm în cadrul instituției de la ce dată să înghețăm aceste prețuri, adică la nivelul din august 2022 sau din martie 2022.
Sper ca asigurătorii să înțeleagă situația, am vorbit cu fiecare în parte. Altfel, dacă mergem pe varianta plafonării prețurilor la nivelul tarifelor de referință, situația va fi mult mai gravă pentru jucătorii din piață și pentru industria de profil, în general", explică vicepreședintele ASF.
El anunță totodată că înghețarea prețurilor RCA va fi însoțită de măsuri compensatorii pentru asigurători, o premieră. O decizie similară de plafonare a tarifelor RCA, adoptată de Executiv în 2016, a generat o serie de litigii din partea asigurătorilor, care au chemat în judecată Guvernul, ASF și Ministerul Finanțelor Publice pentru acoperirea pierderilor. Dosarele nu au trecut de prima instanță.
"Autoritatea va anula taxa de 1% din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită instituției. Dacă proiectul de lege privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), aflat în prezent în Parlament, va fi adoptat, o parte din contribuția pe care acum asigurătorii o achită către FGA se transformă în contribuție specială. Practic, o parte din contribuție devine credit și, după un timp, FGA va returna asigurătorilor banii virați anterior.
În acest fel, partea de contribuție care devine specială nu va mai fi luată în calculul tarifului RCA și nu-i va afecta asigurătorului contul de profit și pierdere. Probabil vor și alte măsuri, pe care în prezent le analizăm", a mai spus reprezentantul instituției.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a anunțat unde va fi produs BigsterÎn prezent, companiile virează către FGA o contribuție de 4% din volumul primelor încasate din asigurări generale. Mai multe detalii AICI.
Roșu a mai spus că actualele polițe RCA emise de Euroins rămân valabile și șoferii pot circula în continuare fără nicio problemă în următoarele 6 luni.
"Șoferii au posbilitatea să denunțe polițele RCA emise de Euroins (compania deja a informat clienții RCA, vezi AICI - n.r.) și vor putea cere FGA contravaloarea primei pentru perioada care a mai rămas până la expirarea poliței", a spus Roșu.
În urma anunțului ASF privind retragerea autorizației Euroins, reprezentantul ASF susține că a primit semnale pozitive de la jucători externi, care vor să intre pe piața asigurărilor din România.
"Efectul nu va fi imediat, dar putem să vedem primele mișcări cam după un an. Toți asigurătorii mari cunosc situația din România și au evitat să intre pe această piață. Din acest motiv, în România sunt doar opt asigurători RCA autorizați. Dacă împarți în mod egal piața RCA la 8 asigurători, toți vor avea cel puțin 12%.
În alte state, cum ar fi Italia sau Anglia, numărul jucătorilor RCA este de ordinul sutelor. Polonia, mai aproape de noi, are câțiva zeci de jucători. Mai mulți jucători înseamnă mai multă concurență, servicii mai bune, dar în același timp și cote de piață pe RCA mai reduse", a mai spus vicepreședintele ASF.
Euroins Romania deține aproape o treime din piața RCA, următorul clasat având circa 21%.
CITEȘTE ȘI Bitcoin - la cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni, pe fondul revenirii apetitului la riscConsiliul ASF a anunțat, vineri, că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
Instituția a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR a scăzutGuvernul a transmis, vineri, că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați, ASF urmând să lucreze în acest sens cu Ministerul Finanțelor.
Argumentul ASF - La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
VEZI AICI și AICI documentele ASF în cazul Euroins.
CITEȘTE ȘI Prigoreanu, MIB: RCA-ul este pentru piața asigurărilor precum diabetul pentru om. Boala nu se vindecă singură, necesită o dietă echilibrată și o medicamentație adecvatăLa finele lunii septembrie 2022, Euroins România deținea 15,83% din piața asigurărilor generale și de viață, 19,07% din piața asigurărilor generale și 31,04% din piața RCA. Mai multe detalii AICI.
În 2021, veniturile din prime subscrise ale companie au atins 2,19 miliarde de lei, de la 1,31 miliarde de lei în 2020.
Pierderea companiei în 2021 a fost de 33,52 milioane de lei, de la un minus de 223,16 milioane de lei.
Cifrele pe anul 2022 ale Euroins România nu au fost anunțate nici de companie, nici de ASF.