Premierul britanic Boris Johnson prezintă astăzi înțelegerea pentru Brexit pe care a convenit-o cu UE, și este așteptat un vot care dacă va fi favorabil va deschide calea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până la finalul lunii.
Parlamentul britanic se întrunește astăzi pentru un vor decisiv care poate scoate Regatul Unit din Uniunea Europeană. Este prima ședință dintr-o zi de sâmbătă de la conflictul pentru insulele Malvine de la începutul anilor ’80 și până în prezent, observă publicația The Guardian care menționează că prezentarea de către premierul Boris Johnson a acordului pentru Brexit convenit cu UE va fi urmat de o sesiune de întrebări din partea parlamentarilor.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Cum sunt de așteptat amendamente și discuții pe marginea acestora, votul ar urma să fie dat după-amiaza sau chiar în prima parte a serii. Estimări ale publicației The Telegraph menționează că Johnson ar avea o majoritate strânsă, de 320 de parlamentari, în timp ce alți 312 de membri ai Camerei Comunelor ar urma să voteze împotrivă sau sunt indeciși.
17:00 Amendamentul lui Oliver Letwin trece, iar acesta presupune că Boris Johnson trebuie să solicite extinderea perioadei de negociere. De facto se activează "Benn Act" ceea ce ar urma să prelungească termenul pentru Brexit pentru 31 ianuarie, de la 31 octombrie. Premierul ia act că oportunitatea pentru un vot dat acordului a fost efectiv compromisă. De săptămâna viitoare, guvernul va începe să promoveze către Parlament actele normative de care este nevoie pentru Brexit.
15:23 Fost prim-ministru May respinge discursul scoțianului Blackford despre care spune că nu recunoaște voturile din 2 referendumuri, respectiv cel pentru independența Scoției care a căzut, și cel pentru Brexit care a prmit aprobarea electoratului. Se adresează tuturor celor care vor să întoarcă decizia: "Nu poți avea un al 2-lea referendum doar pentru că nu ești capabili să respecți rezultatul primului referendum."
15:22 Theresa May spune că votul de astăzi ar trebui să fie pentru acord, astfel încât la 31 octombrie Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană și astfel să respecte voința populară exprimată în referendum. Parlamentul dacă este serios cu angajamentul că va da curs deciziei alegătorilor, trebuie să voteze noul acord; altfel ar fi o trădare a electoratului.
15:20 "Stând aici, am o senzație de deja-vu", glumește fostul premier Theresa May a cărei înțelegere pentru Brexit a fost respinsă de 3 ori în Parlament.
14:57 Ian Blackford, lider al Partidului Național Scoțian: Membrii Parlamentului britanic sunt chemați să voteze un acord ale cărui detalii și impact economic nu le-au fost făcute cunoscute de primul ministru.
14:34 Sir Keir Starmer, secretar pentru Brexit din umbră al Partidului Laburist: Nu este vorba numai despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ci este marcată și o schimbare de viziune în sensul legiferării pentru o economie mai puțin reglementată, precum cea a SUA, unde lucrătorii nu sunt îndreptățiți decât la 10 zile de concediu pe an.
14:15 În zona Parlamentului britanic se desfășoară un marș al organizației non-guvernamentale Votul Poporului, care le cere parlamentarilor să voteze împotrivă și să trimită din nou chestiunea într-un referendum în care să se pronunțe cetățenii.
14:10 Stephen Barclay, secretar pentru Brexit: "Astăzi este oportunitatea pentru toți membrii acestei Camere să demonstreze că vor să evite un Brexit fără acord și să susțină această înțelegere. Este un acord care ne redă controlul asupra banilor, frontierelor și legilor. Le dă locuitorilor din Irlanda de Nord libertatea de a-și alege viitorul. Permite întregului Regat Unit să beneficieze de acordurile comerciale și ne asigură că mergem înainte."
14:02 Stephen Barclay, secretar pentru Brexit: Acum este momentul să plecăm. După voturile împotmolite este timpul ca Parlamentul să meargă mai departe, ca țara să meargă mai departe. Discursuri în acest sens au venit și din partea altor deputați conservatori.
13:57 Stephen Barclay, secretar pentru Brexit, spune că în sfârșit Marea Britanie va putea să-și realizeze singura politica de pescuit. Subiectul reapare periodic în discursurile deputaților.
13:50 Caroline Nokes, deputat independent, spune că amendamentul este un subterfugiu și nu vizează o negociere mai bună, ci amânarea Brexitului și oprirea lui. Cerere vot favorabil pentru acord astăzi.
13:30 Oliver Letwin, deputat care a părăsit tabăra conservatorilor pentru ca aceasta este controlată de eurosceptici, propune amendament pentru amânarea Brexit. Termen avansat este decembrie 2020 pentru a avea timp pentru o negociere mai bună.
13:11 Boris Johnson dă asigurări că cetățenii europeni care sunt rezidenți în Marea Britanie nu vor fi deportați; vrea simetrie și din partea țărilor UE în ceea ce îi privește pe cetățenii britanici.
12:42 Boris Johnson: Interesele muncitorilor din Marea Britanie sunt urmărite abia prin Brexit. Dacă separarea de Uniunea Europeană nu se întâmplă, dimpotrivă, abia atunci locuitorii cartierelor muncitorești se vor simți trădați.
12:32 Damien Green de la Partidul Conservator este unul dintre cei care au votat pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, dar a afirmat că respectă votul democratic singura condiție fiind aceea ca ieșirea să se facă în baza unui acord convenit între cele 2 părți. Acum este ziua pentru cei ca el să admită că este corect să dea un vot "pentru".
12:25 Nigel Dodds, parlamentar unionist nord-irlandez, spune că pentru a preveni o extindere a negocierilor, premierul Johnson a vrut să semneze acordul cu orice cost. Acesta ține Marea Britanie în uniunea vamală și în sistemul de TVA.
12:21 Jo Swinson de la Partidul Liberal Democrat afirmă Boris Jonhson nu vrea un nou vot pentru Brexit pentru că știe că în acest caz acordul său ar fi respins, iar populația ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
12:18 Boris Johnson: Acordul este bun pentru scoțieni. Aceștia vor putea să se bucure începând de anul viitor din plin de bogățiile oferite de apele lor teritoriale abundente în pește și unde în prezent pescarii locali împart cotele de pescuit cu alte țăr europene.
12:15 Ian Blackford, lider al Partidului Național Scoțian, afirmă că premierul Johnson nesocotește interesele scoțienilor care au votat în majoritate pentru a rămâne în UE. Brexit lovește în interesele scoțienilor, iar pentru Londra este un risc acela de a împinge Scoția afară din Regatul Unit al Marii Britanii.
12:11 Chiar dacă proiectul Uniunii Europene nu este unul federalist, elitele de la Bruxelles împing lucrurile în această direcție și este foarte bine pentru Marea Britanie că pleacă mai repede.
12:08 Ken Clarke, deputat independent, spune că ar vota înțelegerea dacă primește asigurări de la primul ministru că poate negocia un acord de liber-schimb pe termen lung.
12:07 Boris Johnson: Comunitatea de business vrea predictibilitate, așa încât pentru aceasta priortatea este ca Brexit-ul să se realizeze cât mai repede.
12:06 Boris Johnson: Corbyn ar trebui să fie mai preocupat să reprezinte interesele alegătorilor săi care, de asemenea, au votat pentru Brexit. Sunt multe lucruri pe care britanicii le vor face mai bne pe cont propriu, fără a fi în cadrul legislativ al Uniunii Europene.
11:59 Corbyn: Actuala înțelegere scoate Marea Britanie din uniunea vamală și o rupe de principalul partener comercial, cu efecte negative pentru numeroase industrii. "Un vot pentru această înțelegere ar tăia locuri de muncă pe întreg cuprinsul țării."
11:56 Jeremy Corbyn, șeful Partidului Laburist: Boris Johnson a renegociat acordul și l-a făcut mai rău. Periclitează calitatea mediului înconjurător și siguranța locurilor de muncă.
11:52 Boris Johnson: Prin acord Brexit va fi livrat întocmia cum a fost votat de britanici și nu are rost niciun fel de amânare. Timpul negocierilor a expirat.
11:50 Pescuitul va fi reorganizat în acord cu obținerea un randamente decente de către pescarii britanici și în acord cu cele mai noi cuceriri ale științei, nu în funcții de cote de pescuit depășite de timp convenite la nivelul Uniunii Europene.
11:50 Primul ministru spune că are încredere în reglementările pe care le va vota Parlamentul britanic și care vor înlocui cadrul normativ european.
11:45 Boris Johnson: Este un vot pentru un acord istoric ce va reda suveranitatea Marii Britanii. Aceasta va recâștiga controlul asupra legislației, frontierelor, agriculturii, pescuitului și comerțului. Îndepărtează.