China și-a majorat rezervele de aur cu peste 100 de tone de când a reluat achizițiile, în decembrie anul trecut, consolidându-și statutul de unul dintre cei mai avizi cumpărători ai metalului prețios la nivel global.
Rezervele de aur ale băncii centrale chineze au crescut cu 105,7 tone în ultimele 10 luni, până la 1.957,5 tone (62,64 milioane de uncii). În septembrie, Banca Chinei a cumpărat 5,9 tone de aur, după ce în precedentele 9 luni a achiziționat aproximativ 99,8 tone, scrie Bloomberg.
La finele anului trecut, China ocupa poziția a 6-a în lume în funcție de mărimea rezervelor de aur, după SUA, Germania, Italia, Franța și Rusia.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Toate hotelurile din România ale lituanienilor de la Apex Alliance - scoase la vânzare după deschidere. Primul pe listă, Hiltonul abia inaugurat în aeroportul Otopeni. În acționariat - cel mai bogat om din statul balticPrețul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani în septembrie, pe fondul cererii ridicate din partea investitorilor în căutare de active sigure. Băncile centrale au fost, de asemenea, prezente la cumpărare, în special în piețele emergente, iar analiștii estimează că achizițiile oficiale vor continua, în contextul politicilor protecționiste și al îngrijorărilor privind încetinirea economiei globale.
“Având în vedere relațiile tensionate cu SUA, China are nevoie de o acoperire față de expunerea pe dolarul american, iar aurul îndeplinește această funcție. Pe măsură ce China devine o superputere în sine, estimez că vor urma noi achiziții de aur”, a comentat Howie Lee, economist la banca singaporeză OCBC Bank.
Creșterea rezervei de aur chineze are loc în contextul intesificării disputelor cu SUA pe tema tarifelor vamale, precum și al încetinirii economiei locale. Negocierile dintre Beijing și Washington pe tema unui acord comercial sunt programate să reînceapă în această săptămână, însă șansele încheierii unei înțelegeri cuprinzătoare par din ce în ce mai reduse.
Potrivit Bloomberg News, oficialii chinezi au restrâns semnificativ sfera subiectelor pe care sunt dispuși să le discute cu negociatorii americani la întâlnirea de joi. Analiștii sunt de părere că delegația chineză ar putea fi avantajată, în condițiile în care președintele SUA, Donald Trump, este ocupat cu procedurile de destituire inițiate împotriva sa, iar economia americană dă semne de slăbiciune.