Banca Mondială a revizuit puternic în urcare prognoza de creștere a economiei românești pentru acest an, la 4,2%.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Estimările anterioare, publicate în iunie, indicau un avans de 3,6% pentru PIB-ul României în 2019. La acel moment, prognoza de creștere a fost revizuită în urcare cu 0,1 puncte procentuale față de ianuarie.
Și estimările de creștere economică pentru 2020 și 2021 au fost majorate, la 3,6%, respectiv 3,2%, de la 3,3% și 3,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește riscurile și provocările, reprezentanții Băncii Mondiale afirmă că incertitudinile legate de politica fiscală, alături de restrângerea pieței muncii - amplificată de emigrație - ar putea genera efecte adverse semnificative asupra creșterii și investițiilor. Acest lucru ar putea fi exacerbat de încetinirea piețelor din UE tradiționale pentru exporturile României, în special Germania și Italia.
"Sunt necesare eforturi pentru a crește participarea pe piața muncii și pentru combaterea șomajului ridicat în rândul tinerilor și al persoanelor necalificate, ceea ce ar ajuta la diminuarea constrângerilor pe partea ofertei de forță de muncă și ar îmbunătăți sustenabilitatea creșterii. Pe termen mediu, politica fiscală ar trebui redirecționată de la stimularea consumului la mobilizarea investițiilor, în special din fonduri UE, pentrua susține o convergență sustenabilă și incluziunea socială", potrivit raportului Băncii Mondiale.
Conform raportului citat, aproape 40% din forța de muncă cu studii superioare a României trăiește în străinătate (procent apropiat cu cel din țări ca Albania, Republica Moldova sau Macedonia de Nord). Emigrația în rândul personalului înalt calificat creează un deficit de forță de muncă în special în domeniul științei și tehnologiei. Totodată, Banca Mondială notează că Bulgaria, România și Croația se confruntă cu un val puternic de emigrație în rândul personalului medical, în pofida numărului mare de posturi vacante în sistemele de sănătatedin aceste țări.
"Având în vedere măsurile fiscale din ultimii ani, alături de incertitudinile politice în contextul alegerilor, este puțin probabil ca guvernul să poată controla ferm dezechilibrele. În 2019, anticipăm că inflația va rămâne ridicată, iar deficitul extern va continua să crească. Guvernul va avea dificultăți în menținerea deficitului bugetar în limita a 3% din PIB pe termen mediu", se adaugă în raportul citat.