Vicepremierul Daniel Constantin a declarat, duminică, la Digi 24, că în Guvern există o "discuție" pe tema introducerii unor impozite diferențiate pentru anumite tipuri de venituri, măsură ce ar putea să se aplice din 2018, însă dă asigurări că nu va fi modificată cota unică de 16% în integralitate.
Întrebat dacă este luată în calcul de către Guvern anularea cotei unice, Constantin a spus că există discuții privind o posibilă impozitare progresivă.
"Aici știți că este o discuție, nu neapărat, dar există o discuție ca din 2018 să se vină cu acea impozitare, cum să spun, în funcție de veniturile pe care le au cetățenii. Asta este o discuție pe care o vom avea la momentul respectiv", a spus acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste discuții ar urma să aibă loc în cursul anului 2017. Ulterior, întrebat din nou dacă se va renunța la cota unică, vicepremierul a precizat că aceasta va rămâne, dar vor fi introduse noi forme de impozitare pe venit.
"Cota unică rămâne, dar sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul", a explicat el.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că angajamentele bugetare care urmează a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor și a burselor pentru studenți, sunt însoțite de măsuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS și CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu, astfel încât există ”o balanță” între venituri și cheltuieli.
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susține că declarațiile făcute de premierul Sorin Grindeanu în debutul ședinței de Guvern de vineri confirmă faptul că social-democrații vor să elimine cota unică și să introducă o impozitare bazată pe cote progresive.